TÜRK EĞİTİM-SEN OKULLARIN AÇILMASI İLE İLGİLİ ANKET SONUÇLARINI AÇIKLADI.

TÜRK EĞİTİM-SEN OKULLARIN AÇILMASI İLE İLGİLİ ANKET SONUÇLARINI AÇIKLADI.


  • 01 Eylül 2021 ÇarÅŸamba
376 görüntülenme

Türk EÄŸitim-Sen olarak 18-22 AÄŸustos tarihleri arasında Türk EÄŸitim-Sen olarak “Okullar Açılıyor. Niçin? Nasıl?” baÅŸlıklı bir anket çalışması gerçekleÅŸtirdik. AraÅŸtırmamızın amacı 2021-2022 eÄŸitim-öÄŸretim yılında okulların açılmasına yönelik öÄŸretmen, eÄŸitim yöneticileri ve eÄŸitim çalışanlarının görüÅŸ ve önerilerini belirlemekti. Türk EÄŸitim-Sen’in resmi web sitesi dahil 6 internet memur haber sitesi üzerinde yayınlanan anket çalışmamıza 43 bin 355 kiÅŸi katıldı.

ANKETE KATILAN EĞİTÄ°MCÄ°LERÄ°N YÜZDE 89’U OKULLARIN AÇILMASINDAN

(TAM ZAMANLI YÜZ YÜZE YA DA HÄ°BRÄ°T) YANA. YÜZDE 58’Ä° OKULLARIN TAM ZAMANLI AÇILMASINI DESTEKLÄ°YOR, YÜZDE 31’Ä° DE “HÄ°BRÄ°T EĞİTÄ°M” DÄ°YOR.

ÖÄžRETMENLER “UZAKTAN EĞİTÄ°M YÜZ YÜZE EĞİTÄ°MÄ°N YERÄ°NÄ° TUTMADI” DÄ°YOR

ANKETE KATILANLARIN YÜZDE 66,8’Ä° YÜZ YÜZE EĞİTÄ°MDE DERS SÜRESÄ°NÄ°N 10 DAKÄ°KA AZALTILARAK 30 DAKÄ°KA OLMASINI Ä°STÄ°YOR.

KATILIMCILARIN YÜZDE 77,6’SI AÅžI YAPTIRDIÄžINI Ä°FADE EDÄ°YOR.

KATILIMCILARIN YÜZDE 31’Ä° AÅžI YAPTIRMAYAN ÖÄžRETMENLERE VE EĞİTÄ°M ÇALIÅžANLARINA PCR TESTÄ° UYGULANMASINA KARÅžI.

KATILIMCILARIN YÜZDE 45,3’Ü ÖÄžRENCÄ°LERE DE PCR TESTÄ° YAPILMASI GEREKTİĞİNÄ° SÖYLÜYOR, YÜZDE 36,2’SÄ° DE “ÖÄžRENCÄ°LERE AÅžI ZORUNLULUÄžU” GELMELÄ° DÄ°YOR.

KATILIMCILAR MEB’Ä°N PANDEMÄ° SÜRECÄ°NE YÖNELÄ°K POLÄ°TÄ°KALARINI 1-5 ARASINDA GENEL OLARAK DÜÅžÜK DÜZEYDE( ORTALAMA=2,6)  YETERLÄ° BULUYOR. COVÄ°D BULAÅžMASI Ä°LE Ä°LGÄ°LÄ° ORTA DÜZEYDE (ORTALAMA =3,3)  KAYGILILAR.

Bugün 1 Eylül. Okul öncesi ve ilkokul 1’inci sınıflarımız uyum eÄŸitimi kapsamında okula baÅŸlıyor. 6 Eylül tarihinde de 2021-2022 EÄŸitim-ÖÄŸretim yılı tüm kademeler itibariyle baÅŸlıyor. Öncelikle yeni eÄŸitim-öÄŸretim yılının hem öÄŸretmenlerimiz ve eÄŸitim çalışanlarımız hem de öÄŸrencilerimiz ve velilerimiz açısından saÄŸlıkla ve baÅŸarıyla yürütülmesini temenni ediyorum.

Türk EÄŸitim-Sen olarak 18-22 AÄŸustos tarihleri arasında Türk EÄŸitim-Sen olarak “Okullar Açılıyor. Niçin? Nasıl?” baÅŸlıklı bir anket çalışması gerçekleÅŸtirdik. AraÅŸtırmamızın amacı 2021-2022 eÄŸitim-öÄŸretim yılında okulların açılmasına yönelik öÄŸretmen, eÄŸitim yöneticileri ve eÄŸitim çalışanlarının görüÅŸ ve önerilerini belirlemekti. Türk EÄŸitim-Sen’in resmi web sitesi dahil 6 internet memur haber sitesi üzerinde yayınlanan anket çalışmamıza 43 bin 355 kiÅŸi katıldı.

A.Okulların Açılmasına Ä°liÅŸkin Bulgular

Katılımcıların %58’i okulların tam zamanlı açılmasını desteklerken, %31’i hibrit modelin devam etmesi (belirli günlerde belirli kademeler için açılmalı) gerektiÄŸi görüÅŸünde. Okulların hiçbir ÅŸekilde açılmaması, uzaktan eÄŸitimin devam etmesi gerektiÄŸi görüÅŸünü savunanların oranı ise % 11.

Okulların tam zamanlı açılmasını en çok Karadeniz bölgesinde görev yapan öÄŸretmenler isterken (tam zamanlı açılmalı %60), açılmamasını en çok DoÄŸu Anadolu bölgesinde görev yapan öÄŸretmenler (hayır, açılmamalı %14,8), hibrit modelle devam edilmesini ise en çok Marmara bölgesinde görev yapan öÄŸretmenler (hibrit model devam etmeli %33,1)  istemektedir.

Okulların açılması gerektiÄŸini düÅŸünen katılımcılar en çok online eÄŸitimin yüz yüze eÄŸitim yerini tutmadığını (%73,9), eÄŸitimde fırsat ve imkân eÅŸitsizliÄŸinin (%70,6) ve öÄŸrenme eksikliklerinin çok fazla arttığını (%69,5), online eÄŸitim süreçlerinde dikkat ve motivasyon eksikliÄŸi olduÄŸunu (%59,3) ifade etmiÅŸ ve bundan dolayı okulların açılması gerektiÄŸini belirtmiÅŸlerdir. DoÄŸu Anadolu bölgesinde görev yapan ve okulların açılması gerektiÄŸini ifade eden öÄŸretmenler en çok öÄŸrenme eksikliklerinin fazla olmasından dolayı okulların açılmasını isterken, diÄŸer tüm bölgelerde görev yapan öÄŸretmenler online eÄŸitimin yüz yüze eÄŸitim yerini tutmamasını ön plana çıkarmışlardır.

Okulların açılmaması gerektiÄŸini düÅŸünen katılımcılar en çok; öÄŸrencilerin sosyal mesafeyi koruyamayacağı, okullarda önlemlerin yeterli olmadığı, aşı olunsa bile bulaÅŸ riskinin çok fazla olduÄŸu ve aktif taşıyıcı öÄŸrencilerden virüs bulaÅŸacağını ifade etmiÅŸtir. En az belirtilen sebeplerde ise okullarda yeterli personelin olmadığı, sürekli maske ile ders anlatmanın zor olacağı ve pandemi bitmeden açılmaması gerektiÄŸi ifade edilmiÅŸtir.

ÖÄŸrenme Süreçlerine Ä°liÅŸkin Bulgular

Katılımcıların %50,1’i okulların tamamen yüz yüze veya hibrit eÄŸitimde en çok derslerin tamamının olması gerektiÄŸini ifade etmiÅŸlerdir. Daha sonra sırasıyla en çok %39,9’u temel derslerin olması gerektiÄŸini, %38,4’ü ise öÄŸrenme eksiklikleri ve kayıpları tespit edilip buna uygun ders içerikleri oluÅŸturulmalı ÅŸeklinde görüÅŸ belirtmiÅŸlerdir.

Yıl içinde online eÄŸitimin devam etmesi durumunda ölçme ve deÄŸerlendirmenin nasıl olması gerektiÄŸi konusunda katılımcılar en çok yüz yüze olması gerektiÄŸi (%58,9), daha sonra sırasıyla en çok performansa dayalı (%26,3), sınav olmamalı ve not verilmemeli (%21,2), sadece ödev verilerek ölçme deÄŸerlendirme yapılmalı (%12) ÅŸeklinde görüÅŸ belirtmiÅŸlerdir.

Katılımcıların %24,6’sı yüz yüze eÄŸitimde bir ders süresinin 40 dakika olması gerektiÄŸini ifade ederken, %66,8’i ise 30 dakika, %6,3’ü 20 dakika olması gerektiÄŸini belirtmiÅŸtir. Bu soruya fikrim yok cevabı verenlerin oranı %2,3’tür. Buna göre ankete katılanların büyük bölümü yüz yüze bir ders süresinin 10 dakika azaltılarak 30 dakikaya düÅŸürülmesini istiyor.

Pandemi ile Mücadelede YeterliliÄŸe Ä°liÅŸkin GörüÅŸler

Katılımcılar, Milli EÄŸitim Bakanlığının pandemi sürecine yönelik politikalarını 1-5 arasında genel olarak düÅŸük düzeyde (ortalama=2,6) yeterli bulmaktadırlar. Katılımcılar okullarının pandemi önlemleri açısından 1-5 arasında yüksek düzeyde (ortalama=3,5) yeterli olduÄŸunu ifade etmiÅŸlerdir. Katılımcıların okulların açılması durumunda kendilerine Covid bulaÅŸması ile ilgili orta düzeyde (ortalama=3,3) kaygılı oldukları ortaya çıkmıştır.

Katılımcılar pandemi önlemleri açısından en çok öÄŸrenci sayılarını (%63,7) sorun olarak görmektedirler. Daha sonra sırasıyla en çok; pandemi önlemleri konusunda bilinç düzeyini (%49,5), sınıf, tuvalet, öÄŸretmenler odası gibi yerlerde mesafenin olmayışını (%48,9),  personel sayısının yetersizliÄŸini (%43,9), tuvaletlerin temizliÄŸini (%35,9), hijyen ürünlerinin yetersizliÄŸini (%31,1) sorun olarak görmektedirler.

Katılımcıların %72,5’i öÄŸretmenlere, öÄŸrencilere ve ailelere yönelik pandemi önlemleri konusunda eÄŸitim programlarının düzenlenmesi gerektiÄŸini ifade etmiÅŸlerdir.

Aşı ve PCR testine Ä°liÅŸkin Tutum ve GörüÅŸlere Ä°liÅŸkin Bulgular

Katılımcıların %79,9’u covid geçirmediÄŸini, %20,1’i geçirdiÄŸini ifade etmiÅŸtir. %22,5’i aşı olmadığını belirtirken; % 8’i tek doz olduÄŸunu, %58,3’ü iki doz olduÄŸunu, % 11,3’ü de 3 doz olduÄŸunu ifade etmiÅŸtir. Yani öÄŸretmenlerin %77,6’sı aşılandığını belirtmiÅŸtir.

Aşı olmadığını belirten katılımcılar en çok; aşı olmayı istemediÄŸini (%54,3), daha sonra sırasıyla en çok aşının faydalı olmadığını (%53,7), aşının daha zararlı olduÄŸunu (%51,1),  saÄŸlık politikalarına güvenmediÄŸini (%48,9), yerli aşıyı beklediÄŸini (%18,8)  ifade etmiÅŸtir.

Katılımcıların %61’i aşılanmayan öÄŸretmenler ve eÄŸitim çalışanlarından PCR testi istenmesi gerektiÄŸini ifade etmiÅŸtir. Bu soruya % 30,9’u hayır cevabı verirken, % 8,1’i fikri olmadığını ifade etmiÅŸtir.

PCR testi yapılmasını isteyenlerin %45,2’si PCR testinin haftada bir, %24’ü iki günde bir, % 19,4’ü üç günde bir, %6,8’i ayda bir yapılması gerektiÄŸini ifade ederken, % 4,6’sı fikrim yok cevabı vermiÅŸtir.

Ankete katılanların %45,3’ü öÄŸrencilere de PCR testi uygulanması gerektiÄŸi görüÅŸünde. Bu soruya hayır cevabı verenlerin oranı %42,5, fikrim yok cevabı verenlerin oranı ise %12,2’dir.

ÖÄŸrencilere PCR testi uygulanması gerektiÄŸini düÅŸünenlerin %51,6’sı testin haftada bir, %21,3’ü iki günde bir, %16’sı üç günde bir, % 8,3’ü ayda bir uygulanması gerektiÄŸi görüÅŸünde. Fikrim yok cevabı verenlerin oranı ise % 2,8.

Katılımcıların % 36,2’si öÄŸrencilere aşı zorunluluÄŸu getirilmesini isterken, % 48,7’si aşı zorunluluÄŸunun getirilmesini istemiyor. Fikrim yok cevabı verenlerin oranı % 15,1.

“12 yaşından büyük öÄŸrenciler aşılanmalı mı?” sorusuna katılımcıların %47,9’u evet derken, %35,8’i hayır demiÅŸtir. Fikrim yok cevabı verenlerin oranı yüzde 16,3’tür. “Aşılama yaşı gelen çocuÄŸunuza aşı yaptırır mısınız?” sorusuna katılımcıların %49,2’si evet yanıtını verirken, %37,5’i hayır yanıtını vermiÅŸtir. Fikrim yok cevabı verenler %13,3.

 

Pandemi Dönemi EÄŸitim Uygulamalarına Yönelik Öneriler

Ankete katılanlara yüz yüze eÄŸitime yönelik alınması gereken tedbirleri de sorduk. Bu tedbirleri Yönetimsel, Programlarla, Bilinçlendirmeyle, Planlamayla, Personelle, Okulların Ä°htiyaçlarıyla ve Aşıyla ilgili öneriler olmak üzere 7 baÅŸlık altında topladık. Buna göre;

Yönetimsel Öneriler: 1.Tutarlılık olmalı/ kararlar anlık alınmamalı/ sürekli deÄŸiÅŸtirilmemeli 2.Åžeffaflık olmalı 3.Sürekli bilgilendirilmeye ihtiyaç var 4.Bilgilendirmeler okul bazlı olmalı (Hem eÄŸitim çalışanları, hem öÄŸrenci hem veli hem de diÄŸer paydaÅŸlar boyutunda o okuldaki aşılanma durumu/covid geçirme durumu vb. durumlar) 5.Tedbirler sıkı uygulanmalı/ taviz verilmemeli 6.Bilim kurulu yanında eÄŸitim uygulama kurulları oluÅŸturulmalı.

Programlarla ilgili öneriler: 1.Programlar seyreltilmeli 2.Gereksiz kazanımlar belirlenmeli 3.Kriz pedagojisi oluÅŸturulmalı.

Bilinçlendirmeyle ilgili öneriler: 1.Bütün paydaÅŸların bilinç ve farkındalık düzeyleri artırılmalı 2.Beslenme konusunda (bağışıklık güçlendirme vb. amaçlarla) farkındalık oluÅŸturulmalı 3.Düzenli ve saÄŸlıklı beslenme teÅŸvik edilmeli 4.Spor ve egzersiz programları yapılmalı, teÅŸvik edilmeli 5.Rehberler hazırlanmalı 6.Personel eÄŸitilmeli.

Planlamayla ilgili öneriler: 1.Planlamayı her il ayrı yapmalı 2.Planlamalar her okul için ayrı olmalı 3.Okul giriÅŸ çıkışları, teneffüsler aynı anda olmamalı 4.Dersi veren öÄŸretmen teneffüste de sınıfıyla teneffüs yapmalı, kontrollü bir ortam saÄŸlanmalı 5.Akademik ve kültürel derslerin zamanları farklı olmalı (beden eÄŸitimi- matematik gibi) 6.ÖÄŸrenci sayıları azaltılmalı 7.Pansiyonlarda çok sıkı tedbirler uygulanmalı 8.Gerekiyorsa ikili eÄŸitim olmalı 9.Toplu sosyal etkinlikler yapılmamalı 10.Sosyal mesafeye uyulması için daha sıkı tedbirler planlanmalı 11.Veliler dahil, çalışanlar hariç kimse okula alınmamalı 12.Okullarda HES kodu uygulaması aktif, etkin ve kati bir ÅŸekle getirilmeli

Personelle ilgili öneriler: 1.ÖÄŸretmen sayısı artırtılmalı 2.Yardımcı personel ihtiyaçları karşılanmalı.

Okulların ihtiyaçları ile ilgili öneriler: 1.Temizlik ve hijyen ihtiyaçları tam anlamıyla, eksiksiz biçimde karşılanmalı 2.Lavabolara otomatik musluklar takılmalı 3.Ortak alanlara hava temizleyiciler koyulabilir.

Aşıyla ilgili öneriler: ÖÄŸretmenler, veliler eksiksiz biçimde aşı olmalı.

Öte yandan;

AraÅŸtırmaya katılanların %79,2’si öÄŸretmen, %11,2’si eÄŸitim yöneticisi (okul müdürü, müdür yardımcısı, müdür baÅŸyardımcısı vb.), %8,1’i eÄŸitim çalışanı, %1,5’i de müfettiÅŸ olarak görev yapmaktadır.

Ankete %27,5’i Marmara Bölgesi, %17,7’si Ä°ç Anadolu Bölgesi, % 16,6’sı Akdeniz Bölgesi, %14,2’si Karadeniz Bölgesi, % 12,6’sı Ege Bölgesi, %6’sı GüneydoÄŸu Anadolu Bölgesi, %5,4’ü DoÄŸu Anadolu Bölgesinden katılım gösterilmiÅŸtir.

Katılımcıların %31,5’i lisede, % 29,4’ü ortaokulda, % 26,4’ü ilkokulda, %5’i okul öncesinde görev yaparken; %7,6’sı okulda çalışmadığını belirtmiÅŸtir.

Genel BaÅŸkan Talip Geylan: Anket sonuçları, okulların açılma aÅŸamasında eÄŸitime önemli bir projeksiyon tutmaktadır. Bu noktada eÄŸitimcilerin de okulların tam zamanlı açılmasına yönelik ciddi talebi bulunduÄŸunu görüyoruz. Bu durum, eÄŸitimde daha fazla öÄŸrenme kaybının ve eksikliÄŸinin yaÅŸanmaması ve telafilerin yapılması açısından büyük önem kazanmaktadır. Ayrıca ankete katılan eÄŸitimcilerin yüzde 77,6’sının aşılandığını belirtmesi önemli bir husustur. EÄŸitimcilerimiz yüz yüze eÄŸitime bu noktada hazırdır.

Öte yandan PCR testi ile ilgili bir zorunluluk olmaması gerektiÄŸini en baÅŸtan beri dile getiriyoruz. Aşı olanların dahi covid olduÄŸunu göz önüne aldığımızda aşı olmayan eÄŸitimcilere PCR testi zorunluluÄŸu anlamsız bir uygulamadır. Tabi ÅŸunu da belirtelim ki; ankette katılımcıların yüzde 61’i eÄŸitim çalışanlarına getirilen PCR testi zorunluluÄŸunu desteklerken, yüzde 45,3’ü öÄŸrencilere de bu testin uygulanması gerektiÄŸi görüÅŸünde.

Ankete katılanların yüzde 36,2’si öÄŸrencilere de aşı zorunluluÄŸu getirilmesini isterken, yüzde 47,9’u 12 yaşından büyük öÄŸrencilerin aşılanması gerektiÄŸi görüÅŸünde. Ayrıca ankete katılanların büyük bölümünün yüz yüze ders sürelerinin 10 dakika azaltılarak 30 dakikaya düÅŸürülmesini istemesini de Milli EÄŸitim Bakanlığı dikkate almalıdır.

6 Eylül’e sayılı günler kala okullarda ÅŸu önlemler de mutlaka alınmalıdır: Salgın koÅŸullarının gerektirdiÄŸi tedbirleri almak için okullarımıza ek bütçe tahsis edilmeli, teneffüs süreleri uzatılmalı, sınıflar sıklıkla havalandırılmalı, ders süreleri uzaktan eÄŸitimde olduÄŸu gibi 30 dakika olarak ayarlanmalıdır. Maske baÅŸta olmak üzere covid tedbirlerinin gerektirdiÄŸi malzemeler yeterli sayıda temin edilmelidir. ÖÄŸrenci sayısı çok olan okullara daha az öÄŸrenci sayısına sahip olan ve fiziki imkânları müsait olan okulların sınıfları tahsis edilmelidir. Her eÄŸitim bölgesine mobil saÄŸlık ekibi tahsis edilerek hem okullarımızda saÄŸlık tedbirlerinin alınması saÄŸlanmalı hem de öÄŸrencilerin covid-19 takipleri yapılmalıdır. Bu tedbirler salgının yayılımını önlemek ve okulların tam zamanlı yüz yüz yüze eÄŸitimi sürdürmesi açısından çok önemlidir.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI