SALGIN DÖNEMİNDE OKULLARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER

SALGIN DÖNEMİNDE OKULLARDA ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER


  • 25 AÄŸustos 2021 ÇarÅŸamba
296 görüntülenme

Millî EÄŸitim ve SaÄŸlık Bakanlığı iÅŸ birliÄŸinde hazırlanan "Kovid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi" il millî eÄŸitim müdürlüklerine gönderildi.

Millî EÄŸitim ve SaÄŸlık Bakanlığı yetkilileri bir araya gelerek "Kovid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi"ni hazırladı. 

Ä°l millî eÄŸitim müdürlüklerine gönderilen rehberde öÄŸretmenler, eÄŸitim personeli, kantin çalışanları ve öÄŸrenci servisi personelinin tam doz aşılarının yapılmış olması önerildi.

Rehbere göre, öÄŸrencilerle bir araya gelmesi zorunlu olan aşı olmamış öÄŸretmen ve okul çalışanlarından haftada iki kez PCR testi istenecek.

ÖÄŸrencilerle aynı ev içerisinde yaÅŸayan kiÅŸilerin de tam doz aşılarını yaptırmış olmaları önerilecek.

Tüm okullarda öÄŸrenci, öÄŸretmen ve personelin ihtiyacı olması hâlinde kullanabilmeleri için yeterli sayıda maske Millî EÄŸitim Bakanlığınca temin edilecek.

Okul içerisinde, ortak alanlarda, sınıflarda, öÄŸretmen odalarında maske atık kutularının bulundurulması ve günlük olarak boÅŸaltılmaları saÄŸlanacak. 

ÖÄŸrenci ve personelin hasta, temaslı veya risklilik durumları Millî EÄŸitim Bakanlığı ile SaÄŸlık Bakanlığı arasındaki veri entegrasyonu yolu ile izlenecek ve okullara gerekli bildirim yapılacak. 

Seminer haftasında öÄŸretmenlere enfeksiyon kontrolü ve okula giriÅŸ koÅŸullarını içeren eÄŸitim verilecek ve okul yönetimince belirlenecek görevli tarafından bu programın uygulanması ve alınacak önlemlerin takibi yapılacak.

Millî EÄŸitim Bakanlığına baÄŸlı okullardaki tüm öÄŸrenciler okula maske ile gelecek ancak geliÅŸimsel sorunu olan veya maske takmakta zorlanan çocuklar için istisna olabilecek.

Maskenin çocuklar için uygun boyutta olması saÄŸlanacak. 

Maskelerin nemlenmesi durumunda deÄŸiÅŸtirilmesi için okul içerisinde yedek maske bulunması saÄŸlanacak.

Maske takamayan öÄŸrencilerin, geliÅŸimsel sorunları veya tıbbi nedenlerle (doktor raporu ile kayıt altına alınmış olan) maske takamayan çocukların da mümkün ise yüz koruyucu kullanımı saÄŸlanacak. 

Çok yakın temasın gerektiÄŸi durumlarda maske ile birlikte yüz koruyucu kullanılması önerilecek. 

ÖÄŸretmenler, aşılanma durumundan bağımsız olarak okul bahçesine giriÅŸlerinden itibaren okulda bulundukları süre boyunca sürekli maske takacak. 

Farklı sınıflarda ders vermeleri durumunda öÄŸretmenlerin ders arasında maskelerini deÄŸiÅŸtirmeleri önerilecek.

ÖÄŸretmen odaları ve diÄŸer ortak alanlarda bulunan kiÅŸilerin, aşılananlar da dâhil olmak üzere, sürekli maske takmaları saÄŸlanacak. 

Yiyecek içecek tüketiminin mümkün olduÄŸu kadar ayrı zamanlarda ve mümkün olan en kısa sürede gerçekleÅŸtirilmesine özen gösterilecek. 

DiÄŸer görevliler; 

Okulda bulunulan süre boyunca ve her ortamda aşılanma durumundan bağımsız olarak sürekli maske takacak. 

Maskenin nemlenmesi durumunda yeni bir maske kullanılacak. 

Salgın döneminde veli ve ziyaretçilerin mümkün olduÄŸu kadar bahçe de dâhil olmak üzere okula giriÅŸlerine izin verilmeyecek. Okula giriÅŸin zorunlu olduÄŸu durumlarda ziyaretçilerin HES kodu sorgulamasında "Risksiz" olduÄŸundan emin olunacak ve en dış noktadan itibaren maske takmaları saÄŸlanacak. 

 

Sınıfların havalandırılması

Ders sırasında sınıf pencereleri, öÄŸrenciler açısından düÅŸme ve çarpma gibi risk yaratmayacak ÅŸekilde önlemler alınarak mümkün olduÄŸunca açık tutulacak ve doÄŸal havalandırma saÄŸlanacak.

Teneffüslerde mümkün olduÄŸu kadar tüm öÄŸrencilerin açık alana çıkmaları, sınıf pencerelerinin ve kapısının tamamen açılarak hava akımı yaratacak ÅŸekilde en az 10 dakika süre ile havalanması saÄŸlanacak.

Okulun ortak kapalı alanlarındaki pencerelerin sürekli açık kalması veya mümkün olduÄŸu kadar havalandırılması saÄŸlanacak. 

Merkezi havalandırma sistemleri bulunan binalar için; havalandırma mümkünse tamamen temiz hava sirkülasyonunu saÄŸlayacak ÅŸekilde düzenlenecek. 

Havalandırma sistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri zamanında yapılacak.

Havalandırma mümkün olan en düÅŸük hızla çalıştırılacak. 

Havalandırma sistemi çalışıyor bile olsa pencereleri açılabilen alanlarda doÄŸal havalandırma tercih edilecek. 

 

Mesafe kurallarının uygulanması

Okul bahçesinde ve çevresinde öÄŸrencilerin, öÄŸretmenlerin, diÄŸer çalışanların kalabalık gruplar oluÅŸturması önlenecek.

Teneffüs saatleri, kalabalık oluÅŸmaması için okulun fiziksel kapasitesi ve öÄŸrenci mevcudu dikkate alınarak farklı zamanlara gelecek ÅŸekilde ayarlanacak.

Okula giriÅŸ, çıkış ve teneffüslerde sosyal mesafenin korunması için gerekli düzenlemeler yapılacak. Okul bahçesinde öÄŸrenciler arasında sosyal mesafe olmasına özen gösterilecek.

Kapalı alanlarında farklı sınıf öÄŸrencilerinin bir araya gelmesini en aza indirecek ÅŸekilde planlanma yapılacak. Okul giriÅŸ ve çıkış saatleri deÄŸiÅŸtirilemiyorsa ders baÅŸlangıç zamanları ve ders araları farklı sınıf öÄŸrencilerinin bir araya gelmesini en aza indirecek ÅŸekilde planlanacak.  

Sınıf içerisinde öÄŸrencilerin oturma düzeni yüzleri aynı yöne dönük olacak ÅŸekilde yapılandırılacak.

ÖÄŸrenciler arasındaki mesafenin belirlenmesinde okuldaki derslik ve öÄŸrenci sayısına dikkat edilerek okul yönetimi tarafından sosyal mesafeye uygun düzenleme yapılacak.

Vaka hızının ve bulaÅŸ riskinin yüksek olduÄŸu ya da vaka sayısında ani yükselme görülen bölgelerde il ve ilçe saÄŸlık müdürlükleri koordinasyonunda gerekli tedbirler alınacak. 

Tükürük ve sekresyon çıkışına neden olabilecek ÅŸarkı söyleme gibi yüksek sesle yapılan egzersizler mutlaka açık alanda ve öÄŸrencilerin arasında tercihen en az 2 metre mesafe bırakılarak yapılacak.

ÖÄŸrenciler evlerinde veya okul dışında egzersiz yapmaya özendirilecek.

Beslenme saatleri okulun fiziki kapasitesi göz önüne alınarak mümkün olduÄŸunca farklı zamanlara yayılacak. Yemeklerin mümkünse sınıf dışında, açık alanda ya da tavanı yüksek ve geniÅŸ, havalandırılabilir mekânlarda yenilmesi saÄŸlanacak. Maskeler, sadece sıvı alımı veya beslenme sırasında çıkartılacak. 

Ders süreleri, sınıfın fiziksel boyutu ve öÄŸrenci sayısı dikkate alınarak 40 dakikayı aÅŸmayacak ÅŸekilde planlanacak. 

Okulun rutin temizliÄŸi sıklaÅŸtırılacak. 

Çocukların, öÄŸretmenlerin ve diÄŸer okul çalışanlarının el hijyeni için su ve sabun ile el yıkama olanakları saÄŸlanacak ve ortak alanlara uygun sayıda el antiseptikleri konulacak.

Okulun baÅŸlangıcında velilere olası hastalık durumunda bilgi paylaÅŸabilmeleri için "Bilgilendirme Formu" verilecek.

Kılavuza ulaÅŸmak için tıklayınız.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI