BİLİM KURULU SONRASI AÇIKLAMALAR

BİLİM KURULU SONRASI AÇIKLAMALAR


  • 11 AÄŸustos 2021 ÇarÅŸamba
859 görüntülenme

SaÄŸlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu Toplantısı sonrası önemli açıklamalarda bulundu.SaÄŸlık Bakanı Koca EÄŸitim ve iÅŸ hayatının sekteye uÄŸramaması için aşı olmazsa olmaz kural haline gelmeli, aşı olmayanlar ise düzenli olarak PCR test sonuçlarının negatif olduÄŸunu göstermelidir.

KoÅŸullar ne olursa olsun öÄŸrencilerimizi koruyarak uygulamalı ve yüz yüze eÄŸitime devam edeceÄŸiz.

Tüm seviyelerde okullarımız yüz yüze eÄŸitim verecek, uygulamalı eÄŸitimler aralıksız olarak devam edecektir. Artık aşı var.

Ä°ÅŸte Koca'nın açıklamalarından öne çıkan satır baÅŸları:

Bugün Koronavirüs Bilim Kurulumuz salgının seyrini, iÅŸyerlerinin ve eÄŸitim kurumlarının hazırlık durumunu, yerli aşı ve aşı programımızı ele alan son derece önemli bir toplantı yaptı.

Geçen süre içinde bilinmeyen bir düÅŸmana karşı büyük bir savaÅŸ verdik. Salgının ilk günleri adeta bir bilinmeyenle, kovalamacayla geçti. Hastalığın etkilerini bilmiyor, tedavi yöntemleri hakkında çok sınırlı bilgilerle hareket ediyorduk. Tüm güncel geliÅŸmeleri takip etsek de bu yeni düÅŸmana karşı tecrübeli hiçbir ülke hiçbir bilimsel otorite yoktu.

Ä°lk günlerden beri büyük bir özveri ve fedakarlıkla çalışan Bilim Kurulu üyelerimiz her yeni durum için tedbirler ve tedavi önerileri sundu. Elimizden gelen en büyük gayretle vatandaÅŸlarımızı muhafaza etmeye çalıştık. DüÅŸmanı tanıdıkça silahlarımız ve tedavi yöntemlerimiz geliÅŸti. Tecrübe edindik. Sonunda salgını sona erdirebilecek en büyük umut olan aşı devreye girdi.

Aşıların kullanıma girmesi adeta salgınla mücadelede en büyük kırılma anlarından biridir. Umudun yeÅŸerdiÄŸi ve salgının son bulacağının anlaşıldığı an aşıların etkili olduÄŸunu tespit ettiÄŸimiz andır. Bu bakımdan salgını belki de iki evrede ele almak durumundayız: Aşıdan önce ve aşıdan sonra.

Aşı öncesinde tedbir ve kısıtlama, karantina ve sosyal mesafe elimizdeki tek korunma gücüydü. Bu dönemde hiçbir zaman tercih etmeyeceÄŸimiz tedbirleri almak zorunda kaldık. Ä°ÅŸ yerlerimiz kapalı tutulmak, ülkemizin geleceÄŸi olan gençlerimiz okullarından uzak durmak zorunda kaldı.

Bilim Kurulumuzun başından beri önerisi okullarımızı en son kapatıp en erken açmak oldu. Bunun mümkün olabildiÄŸi her fırsatı deÄŸerlendirmeye çalıştık. Buna raÄŸmen çocuklarımız bir buçuk yıllarını yüz yüze eÄŸitimden, uygulamalı eÄŸitimlerden uzak geçirdi. Uzaktan eÄŸitim gerçekten eÄŸitimin bir miktar uzağımızda kalması sonucunu doÄŸurdu. Ancak, bu günler geride kaldı. Artık aşı var.

"TÜM OKULLARIMIZ ZAMANINDA AÇILACAKTIR"

En net ve yüksek sesle ifade etmek isterim ki tüm okullarımız zamanında açılacak. Yüz yüze eÄŸitimden vazgeçmemiz kesinlikle mümkün deÄŸildir. Tüm seviyelerde okullarımız yüz yüze eÄŸitim verecek, uygulamalı eÄŸitimler aralıksız olarak devam edecektir. Artık aşı var.

KoÅŸullar ne olursa olsun öÄŸrencilerimizi koruyarak uygulamalı ve yüz yüze eÄŸitime devam edeceÄŸiz. Gerek ilk ve orta öÄŸretimde gerekse yükseköÄŸrenimde öÄŸrencilerimizi ve ailelerini koruyacak tedbirleri alarak, tüm hazırlıklarımızı yaparak eÄŸitime ara vermeden gelecek eÄŸitim öÄŸretim dönemini karşılayacağız.

Bu konuda bilim kurulumuz eÄŸitimde uyulması gereken uygulanabilir kuralları belirledi. Alınması gereken tedbirler ile ilgili hazırlıklarını tamamladı. Bu çalışmaları Milli EÄŸitim Bakanlığımızla ve Yüksek ÖÄŸretim Kurulumuzla istiÅŸare ederek en kısa sürede sizlerle paylaÅŸacağız. Fiziki koÅŸulları hazır etmek için ilgili kurumlarımız, bakanlıklarımız tam bir koordinasyon halinde çalışacak ve okullarda öÄŸrencilerimizi bekleyeceÄŸiz.

Bu süre zarfında çok önemli bir iÅŸimiz var. O da aşı olmamış öÄŸretmen ve öÄŸretim üyesi kalmayacak tedbirleri hayata geçirmek. ÖÄŸrencilerimizi ve öÄŸretmenlerimizi korumanın birinci adımı, öÄŸretmenleri, öÄŸretim üyelerini ve öÄŸrencilerimizin birlikte yaÅŸadıkları ailelerini aşılamaktır.

Aşı programımız bugüne kadar bir teÅŸvik ve tercih konusuydu oysa artık eÄŸitim ve iÅŸ hayatının devamı gayesiyle her bir vatandaşımız için tercihe bırakılamayacak bir toplumsal ödevdir. EÄŸitim ve iÅŸ hayatının sekteye uÄŸramaması için aşı olmazsa olmaz kural haline gelmeli, aşı olmayan kiÅŸiler ise düzenli olarak PCR test sonuçlarının negatif olduÄŸunu göstermelidir. Özellikle öÄŸrenci velileri ya aşılarını tamamlayacaklar ya da hastalık taşımadıklarını düzenli olarak kontrol ettirmek zorunda olacaklar. Bunun detaylarını ilgili kurumlarımızla yapacağımız ortak çalışmalar neticesinde ilan edeceÄŸiz.

Tekrar ifade etmek istiyorum yüz yüze eÄŸitim olmazsa olmazımızdır. Çünkü artık aşı var. Aşı iÅŸ ve eÄŸitim hayatı için artık bir teÅŸvik ve tercih deÄŸil toplumsal bir ödevdir.

AÅžI ÇAÄžRISI

BildiÄŸiniz gibi çok baÅŸarılı bir aşı programı yürütüyoruz. Ancak halen istediÄŸimiz seviyede deÄŸiliz. Toplumsal bağışıklığı elde etmiÅŸ deÄŸiliz. En az iki doz aşı olmadan bağışıklık elde edilemiyor. En az iki doz aşı olmamış kimse kendisini aşı olmuÅŸ zannetmemeli. Bu konuda çok önemli bir bilimsel çalışmayı tamamladık. Bugün önde gelen bilimsel bir dergide yayınlanması için giriÅŸimimizi de yaptık. Sonuçlarını hem siz deÄŸerli vatandaÅŸlarımızla hem de dünya kamuoyu ile paylaÅŸacağız.

Bu çalışmamızda aşı olmuÅŸ 30 milyondan fazla vatandaşımızı inceledik. Sizlere çalışmamızın en önemli sonuçlarından bazılarını ifade etmek isterim. Ä°naktif aşı olan vatandaÅŸlarımızda en yüksek koruma seviyesi, 3 doz inaktif aşı olan vatandaÅŸlarımızda. Buna en yakın koruma seviyesi ise iki doz inaktif aşı olup 3. Doz mRNA aşısı olan vatandaÅŸlarımızda.

Ä°lan edilen gruplarda 3. Doz aşının yaptırılması son derece önemli ve faydalı olarak belirginleÅŸti. Bu veriler dünya kamuoyu tarafından da ilk defa öÄŸrenilecek ve belki de ülkelerin aşı politikalarını deÄŸiÅŸtirecektir. 3. Doz aşı olması önerilen gurupta yer alıyorsanız mutlaka 3. Doz aşınızı olun. Ä°ki doz aşı olmamışsanız kendinizi aşı olmuÅŸ kabul etmeyin.

YERLÄ° AÅžIDA SON DURUM

Yerli inaktif aşımızın da çalışmaları devam ediyor. Özellikle Turkovac aşımızın 3. Doz olarak uygulanmasından güzel neticeler almaya baÅŸladık. Sizleri Turkovac aşısının Faz 3 çalışmasına ve 3. Doz olarak uygulanması klinik çalışmasına gönüllü olmaya davet ediyorum. Kendi aşımız kendi silahımızdır, bunu unutmamalıyız.

Okullarımız açılmadan toplumsal bağışıklık hedefimize ulaÅŸmalıyız. Bunun için ise vakit kaybetmeden aşımızı olmalıyız. Kaybedecek bir günümüz, yok sayabileceÄŸimiz bir öÄŸrencimiz dahi olamaz. EÄŸitimin devamı, geleceÄŸimizin teminatı ve en büyük önceliÄŸimizdir. Çarkların dönmesi, öÄŸrencilerin geleceÄŸe hazırlanması için hiçbir adımı atmaktan çekinmeyeceÄŸimizin bilinmesini isterim.

Devir değişti. Artık aşı var.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI