BAKAN SELÇUK AÇIKLADI

BAKAN SELÇUK AÇIKLADI


  • 05 Temmuz 2021 Pazartesi
1287 görüntülenme

Milli EÄŸitim Bakanı Ziya Selçuk gündeme dair konulara cevap verdi.Habertürk TV'de Açık ve Net programında Kübra Par'ın sorularını yanıtlayan Milli EÄŸitim Bakanı Ziya Selçuk'un açıklamalarından satır baÅŸları ÅŸu ÅŸekilde

ÖÄŸretmen Ä°htiyacı ve Atamaları:

Sayın CumhurbaÅŸkanımızın orada kalabalık içerisinde ayak üstü bir konuÅŸma üzerinde ifadeleri söz konusuydu. Genel bir öÄŸretmen ihtiyacı yok ÅŸeklinde bir ifade deÄŸildi. Salgın dönemi için söylemiÅŸti. Yoksa bizim genel bir öÄŸretmen ihtiyacımız var. Hem emekliye ayrılan öÄŸretmenler açısından. ÖÄŸretmenlerin üçte ikisi bu dönemde alınmış. Bazen kadrolarda bütçe kısıtından daralmalar sözkonusu oldu. Engelli öÄŸretmenlerle ilgili yıl içinde dönem dönem atama yapıyoruz. Kadro geldiÄŸinde bu sene ve önümüzdeki sene yine yapacağız. Türkiye'de maaÅŸlarla ilgili genel tablo içinde tabii ki farklılaÅŸma olacak ama ÅŸu an bir ÅŸey söylemimiz mümkün deÄŸil.

Telafi EÄŸitim:

Telafi meselesi hem akademik hem sosyal duygusal anlamında önemli kavram. Özellikle yaz aylarında sosyal duygusal faaliyetlerle çocuklarımızın özgüvenlerini, kültürlerini artırmaktır. 2 saatlik dilimler halinde yüzlerce öÄŸrencimiz bu parkurlara geliyor. Daha sonra bir baÅŸka grup geliyor. Yaklaşık 55 bin civarındaki okulumuzdan 22-23 civarında okulumuz baÅŸvurdu.

Bu kamplardaki etkinliklerde akademik eksikten baÅŸka ihtiyaçları karşılayacağız.

Bütün belediyelerimizin hangi imkanları varsa, baÅŸta tesisler, halı sahaların olduÄŸu yerler. Gençlik ve Spor Bakanlığı, Kültür Turizm Bakanlığımızın yerleri var. 493 bin faaliyet var bu etkinliklerde.

Biz karar alırken öÄŸretmen odalarına, il müdürlüklerine danışıyoruz. Bir okulun öÄŸrencilerin ihtiyacını en iyi öÄŸretmen ve okul müdürü bilir. Yazın sportif, kültürel, sosyal, duygusal faaliyetlere ağırlık verilmesi istendi. Buralarda akademik eksiukten baÅŸka ihtayaçları da karşılayacağız.

Ä°stedikleri zaman, istedikleri hafta, istedikleri gün yapacakları tek ÅŸey, telafidebendevarm.meb.gov.tr'ye baÅŸvurabilirler. Orada il, ilçeler var. Oradan baÅŸvuru yapabilirler. 300 bin civarında öÄŸretmenimiz de 'telafide ben de varım" diye baÅŸvuru yaptı. ÖÄŸrenci sayısı yaklaşık 8 milyon civarında. BulunduÄŸunuz ilde, ilçede etkinliÄŸin hepsine katılabilirsiniz.

Okullar Ne Zaman Açıklanacak?

Bizim görevimiz okulları açık tutmak. Bilim insanları önümüze tablo koyar da derse ki, 'sayısal veriler endiÅŸe verici, öÄŸretmenlerimiz ve çocuklarımızın saÄŸlığı endiÅŸe altında' o zaman biz MEB olarak 'okullar kapatılsın' diye bir karar vermiyoruz. MEB ilk defa baÅŸka bakanlıkların verilerini dikkate alarak kararlar almaya baÅŸladı.

KeÅŸke kapatmasaydık ama bu siyasi karar olmanın ötesinde toplumumuzdaki yaÅŸama biçimi, düÄŸün, ziyaret, bayram, toplu taşıma araçları bütün buralarda her ülke insanının yaÅŸama kültürü var. Vaka sayılarına iliÅŸkin gördüÄŸümüz tablolar tıp insanların somut kanıtların ortaya koyduÄŸu tablolar. Milli EÄŸitim Bakanlığı 'önce saÄŸlık' der. Öyle bir risk olmasa ben okulu niye kapatayım? Aşılamayla ilgili Allah'a ÅŸükür müthiÅŸ bir aÅŸama kaydediyoruz, hızlı gidiyoruz. Yeni dalgalar, varyantlar ortaya çıkmazsa bu süreci çok rahat yönetiriz. Bilim insanları 'risk var' dediÄŸinde 'hayır okulları açık tutmak istiyoruz, siyasal karar budur' deme hakkımız yok.

Bizim ilk sayılar yüzde 15 civarında öÄŸretmenimiz aşıya gelmedi. Zamanlama, lojistik nedenler olabilir. Yaptırmak istemeyebilir. Bu konuyla ayrıntılı analiz henüz bitmedi. Bizim 'aşı olmayan öÄŸretmenin eÄŸitim, öÄŸretim yapması sözkonusu olamaz' diye bir yaklaşımımız hukuki olarak olamaz. Biz de gerekirse bire bir konuÅŸur, dertleÅŸiriz. Hiçbir öÄŸretmenimiz hiçbir çocuÄŸu riske atacak bir tercihte bulunmaz.

Elbette bu gidiÅŸe bakıyoruz, dünyadaki gidiÅŸe de bakıyoruz. Kontrol artmaya baÅŸladı. Varyantlarla ilgili farklı çözüm senaryoları baÅŸladı. Türkiye'de de kontrol edilebilir düzeyde. Tereddütsüz Eylül'de baÅŸlayacak gibi yönetiyoruz. 6 Eyül'den itibaren öÄŸrencilerin gelmesini bekliyoruz.


LGS 

Geçen sene 1,5 milyon LGS'ye girdi 181 birinci vardı. Bu sene 1 milyon civarında girdi, 90 birinci var. Bugün baÅŸlayan tercih baÅŸvuruları 16 Temmuz saat 17.00'ye kadar devam edecek. Biz de yerleÅŸtirme sonuçlarını 26 Temmuz'da açıklayacağız.

Merkez yerleÅŸtirmede robot tercihler yapabilecek. Bu okulların listesinden 10 okul tercih edilebilecek. Bir öÄŸrenci sınav kağıdından çok daha baÅŸka bir varlıktır. Hayat baÅŸarısı baÅŸka, okul baÅŸarısı baÅŸka bir ÅŸeydir. Ä°letiÅŸim beceriniz, kitap okmanız, kültürel birikiminiz, sporla ilgilenmeniz, birçok deÄŸiÅŸkenle birlikte hayat baÅŸarısı ortaya çıkıyor. Azim, IQ'dan daha önemlidir.

Spor lisesiyle ilgili bir tercihte bulunacak veya ben bilimle veya sanatla alakalı bir ÅŸey yapmalıyım diyor. Geleneksel olarak bölümlerde bir deÄŸiÅŸim yaÅŸanıyor. Önümüzdeki 10 yıl içerisinde mesleklerin dörtte üçe yakını otomasyon, robot, dijitalizasyon eÅŸitleneceÄŸi gerekiyor. Çocukların anne babalarının mesleki geliÅŸimi ile paralel olmayacağını bilmeleri lazım.

ÖÄŸrenci ve Velilere Tavsiyeler:

Çok farklı dünya görüÅŸlerinden, çok farklı insanlarla tanışmalı, kitaplar okumalısınız. Ülkeniz için, dünya için evrensel sorumluluklarınız olmalı diye düÅŸünüyorum. KiÅŸisel olandan evrensel olana giderseniz o zaman bu topraklarda yaÅŸamak ne anlama geliyor diye görüÅŸünüz oluÅŸur. Ezbere deÄŸil, sloganlarla deÄŸil kendi inÅŸa ettiÄŸiniz bir dünyanın olmasına çok dikkat edin. Bilimin rehberliÄŸinde, bilim yolculuÄŸu içerisinde olursanız size dünyanın kapıları açılır. Burayla sınırlı tutmayın kendinizi, dünya sizin köyünüz.

ÖÄŸrencilerin kiÅŸilikleri önemli. Özgüveni nedir, kendi başına yaÅŸama potansiyeli nedir? Üniversitede kendi oÄŸlum için deÄŸiÅŸim programı vardı. Hong Khong'a gitti. Sonra Avrupa'ya gitti. Buraları görme imkanı buldu. Bunları onayladım. Sonra Türkiye'ye geldiler, Türkiye'ye hizmet veriyorlar. Aileler çocukları kendi memleketine hapsetmesinler! Çanakkale'yi görmeden Türkiye'yi tanıyamazlar. Sizlerin dünyaya açık olmanızı isterim. Bu ülkenin evladı olarak ayaklarınızın biri bu topraklara diÄŸer ayağınız dünyayı dolaÅŸacak.

Ä°ki sene önce ortaöÄŸretim tasarımı yapmıştık. Dünyada liselerde ortalama 6-7 ders var. Bizde 13-14 ders var. Bizim öÄŸrencilerimiz derinleÅŸmede sorunlar yaşıyorlar. Biz bir çalışmanın pilotunu yapmadan ülkeye genellemek istemiyoruz. Çünkü bu deneme tahtası deÄŸil. Pilotu yapabilmek için salgın müsaade etmedi. Ä°nÅŸallah Eylül'de bu çalışmayı yapacağız.

Müfredatı deÄŸiÅŸtir eÄŸitim iyileÅŸsin, böyle bir önerme yok. Burada önemli olan öÄŸretmen eÄŸitimi, öÄŸretmen niteliÄŸi, zamanın ruhunu dikkate alan deÄŸiÅŸim. Okulların imkanlarını zenginleÅŸtirmek. Fırsat adaleti ile buna çalışıyoruz. Biz 3 sene oldu göreve geleli, 2 sene salgınla gitti.

Ne olmak istiyorum demeyin, ne yapmak istiyorum deyin lütfen. Artık tek disiplin alanından diÄŸelim ki, mühendislik, tıp, tarih alanından yükselme dönemi kapandı. Bugün dünyanın en tepedeki üniversitelerine baktığımızda 2 ya da 4 diploma veriyorlar. Trans disiplin deniyor. Lisans baÅŸka yerde olabilir, sertifikalar alabilirsiniz. Ne olursa olsun dijital alanlarla baÄŸlantınızı kurun. Diyelim ki hekimsiniz, öÄŸretmensiniz, veterinersiniz mutlaka bu alanla baÄŸlantınızı kurun. Artık diploma temelli bakış açınız yok. Senin hangi becerin, yetkinliÄŸin var, soru bu. Üniversite mezunu olmasanız bile, lise mezununda beceri yetkinlik varsa onu da alıyorlar. MesleÄŸinizi dünya haritasında görmeye bakın, sadece bir ÅŸehirde bakmayın. Bugüne bakarak deÄŸil dünyanın geleceÄŸine bakarak karar verin.

Atama Takvimi:

Atama takvimi ilan edildi. Eylül başında atamalar yapılacak. Artık hangi il ve ilçelere yönlendirildikleri Eylül ayında ilan edilmiÅŸ olacak.

 

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI