LGS TERCÄ°H BAÅžVURULARI BAÅžLADI

LGS TERCÄ°H BAÅžVURULARI BAÅžLADI


  • 05 Temmuz 2021 Pazartesi
307 görüntülenme

Millî EÄŸitim Bakanlığı tarafından Liselere GeçiÅŸ Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınav sonucuna göre yapılacak lise tercihleri, bugünden itibaren 16 Temmuz saat 17.00'ye kadar alınacak. Merkezî sınav puanıyla öÄŸrenci alan okullar için 10 tercihte bulunulabilecek.

Türkiye genelinde 2 bin 91 liseye merkezî sınav puanına göre öÄŸrenci yerleÅŸtirilecek

ÖÄŸrenciler, Bakanlığın kullanıma açtığı tercih robotuyla istedikleri yüzdelik dilim aralıklarında hem il hem de ülke düzeyinde okul listelerini ve okullarla ilgili detaylı bilgileri görebilecek. Tercih robotuyla okul türleri, il, ilçe ve 2020'ye ait yüzdelik dilimlerine göre arama yapılabiliyor.

"Merkezî yerleÅŸtirmede 10 tercihte bulunulabilecek"

Merkezî yerleÅŸtirme; merkez sınavla öÄŸrenci alan fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, özel program ve proje uygulayan eÄŸitim kurumları/proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programlarına tercihler doÄŸrultusunda merkezî sınav puanı üstünlüÄŸüne göre yapılacak. ÖÄŸrenciler, sınavla öÄŸrenci alan okullar listesinden 10 okula kadar tercih yapabilecek.

Yerel yerleştirme nasıl yapılacak?

Kılavuza göre, "8'inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı" kriteri, merkezî yerleÅŸtirme ve yerel yerleÅŸtirme kriterlerinden çıkartıldı.

Sınavla öÄŸrenci alan okullarda merkezî sınav puanının eÅŸitliÄŸi hâlinde yerleÅŸtirme; sırasıyla Okul BaÅŸarı Puanı (OBP) üstünlüÄŸü, sırasıyla 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki Yıl Sonu BaÅŸarı Puanı (YBP) üstünlüÄŸü, tercih önceliÄŸi ve öÄŸrencinin doÄŸum tarihine göre yaşı küçük olana bakılarak yapılacak.

Yerel yerleÅŸtirmede ise okulların türü, kontenjanı, bulundukları yere göre oluÅŸturulan ortaöÄŸretim kayıt alanı ile öÄŸrencilerin ikamet adresleri ve okul baÅŸarı puanları gibi kriterler göz önünde bulundurulacak.

Tüm öÄŸrenciler yerel yerleÅŸtirme tercihi yapacak

ÖÄŸrenciler, merkezî sınav puanı ile öÄŸrenci alan okullar, yerel yerleÅŸtirme ile öÄŸrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere üç grupta tercih yapabilecek.

Sınava giren ve merkezî sınav puanına sahip öÄŸrenciler dahil tüm öÄŸrenciler, yerel yerleÅŸtirme ile öÄŸrenci alan okul tercihinde bulunmak zorunda olacak. Yerel yerleÅŸtirme ile öÄŸrenci alan okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda, öÄŸrencilere merkezî sınavla öÄŸrenci alan okullar ile pansiyonlu okullar tercih ekranı açılmayacak.

Özel ortaöÄŸretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öÄŸrenci alan okullara kesin kayıt iÅŸlemini tamamlamış öÄŸrenciler, tercihte bulunamayacaklar.

Merkezî sınava girmeyen öÄŸrenciler ise yerel yerleÅŸtirme ile öÄŸrenci alan okullar ve pansiyonlu okullar olmak üzere iki grupta tercih yapabilecek.

Ä°lk ekran yerel yerleÅŸtirme için açılacak

ÖÄŸrenciler, ilk olarak yerel yerleÅŸtirme ile öÄŸrenci alan okullar ekranından tercih yapabilecek. Yerel yerleÅŸtirmede, tercihlerden ilk 3 okul kayıt alanından olmak üzere en fazla 5 okul tercih edilebilecek.

Tercihlerde, aynı okul türünden (Anadolu lisesi, mesleki ve teknik Anadolu lisesi, Anadolu imam hatip lisesi) en fazla 3 okul seçilebilecek.

Yerel yerleÅŸtirmeyle öÄŸrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt iÅŸlemini tamamlayan öÄŸrenciler, istemeleri hâlinde merkezî sınavla öÄŸrenci alan okullar için açılacak ekrandan en fazla 10 okul, pansiyonlu okullar tercih ekranından da en fazla 5 okul olmak üzere 20 okul tercihinde bulunabilecek.

Yerel yerleÅŸtirme tercih ekranındaki "yeÅŸil" renk, öÄŸrenci için ikamet adresinin bulunduÄŸu kayıt alanındaki okulları; "mavi" renk, komÅŸu kayıt alanında yer alan okulları; "kırmızı" renk ise il içindeki diÄŸer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarını iÅŸaret edecek.

Nakiller iki dönem sürecek

Geçen yılki LGS yerleÅŸtirmelerinde iki dönemde yapılan yerleÅŸtirmeye esas nakiller, bu yıl da iki dönemde gerçekleÅŸtirilecek. Her dönemde, merkezî sınav puanı ile öÄŸrenci alan okullar için en fazla 3, yerel yerleÅŸtirmeyle öÄŸrenci alan okullar için en fazla 3, pansiyonlu okullar için de en fazla 3 okul tercihi yapılabilecek.

Yerel yerleÅŸtirmeyle öÄŸrenci alan okullara tercihte bulunan ve ilk yerleÅŸtirmede tercihine yerleÅŸen öÄŸrencilerin, yerleÅŸtirmeye esas nakil tercih dönemlerinde kayıt alanından okul ve farklı tür tercih etme zorunluluÄŸu bulunmayacak. Ancak tercihlerine yerleÅŸemeyen öÄŸrenciler, yerleÅŸtirmeye esas nakil tercihlerinde ilk 2 okulu kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla 3 okul tercihinde bulunabilecek.

Tercihlerde aynı okul türünden en fazla 2 okul seçilebilecek.

Sonuçlar 26 Temmuz'da açıklanacak

Özel ortaöÄŸretim kurumlarının kayıt iÅŸlemleri, yetenek sınavıyla öÄŸrenci alan okulların iÅŸ ve iÅŸlemleri ile kayıtları bugünden itibaren 16 Temmuz'a kadar tamamlanacak.

Özel öÄŸretim kurumlarına kayıt iÅŸlemini tamamlayan öÄŸrencilere tercih ekranı açılmayacak. ÖÄŸrenciler, tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecekler.

YerleÅŸtirme sonuçları, 26 Temmuz 2021 tarihinde "http://www.meb.gov.tr" adresinden ilan edilecek.

2 bin 91 liseye merkezî sınav puanıyla öÄŸrenci alınacak

Türkiye genelinde 2 bin 91 liseye merkezi sınav puanına göre öÄŸrenci yerleÅŸtirilecek.

Bu kapsamda, sınavla öÄŸrenci alan okullara toplam 177 bin 500 öÄŸrenci alınacak. Anadolu liselerine 59 bin 216, fen liselerine 37 bin 190, sosyal bilimler liselerine 10 bin 142, Anadolu imam hatip liselerine 36 bin 982, mesleki ve teknik Anadolu liselerine 33 bin 970 kontenjan ayrıldı.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI