1 TEMMUZ SONRASI İÇİN GENELGE YAYIMLANDI

1 TEMMUZ SONRASI İÇİN GENELGE YAYIMLANDI


  • 28 Haziran 2021 Pazartesi
422 görüntülenme

Koronavirüs (Covid-19) salgınının toplum saÄŸlığı ve kamu düzeni açısından oluÅŸturduÄŸu riski yönetme ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla, salgınla mücadele sürecinin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra hayatın her alanına yönelik uyulması gereken kurallar ve önlemler; salgının genel seyrinin ve SaÄŸlık Bakanlığı ile Koronavirüs Bilim Kurulunun önerilerinin deÄŸerlendirilmesi sonucunda CumhurbaÅŸkanlığı Kabinesinde alınan kararlar sonucunda belirlenmektedir. 

Bu çerçevede salgınla mücadelede sıkı tedbirlerin alındığı 14 Nisan 2021 - 17 Mayıs 2021 tarihleri arasında uygulanan kısmi ve tam kapanma dönemleri sonrasında 17 Mayıs 2021 tarihinden bu yana etaplar halinde “kademeli normalleÅŸme” süreci yürütülmektedir.  

Kademeli normalleÅŸme döneminde gerek aziz Milletimizin tedbirlere uyum noktasındaki saÄŸduyulu ve fedakârca yaklaşımının gerekse son zamanlarda ciddi bir ivmelenme yaÅŸanan aşılama faaliyetlerinin etkisiyle salgının seyrinde nispi düÅŸüÅŸ/yatay seyir izlendiÄŸi kamuoyunun malumudur. 

Öte yandan hep birlikte elde edilen bu baÅŸarının sürdürülmesi, salgının yayılımının kontrol altında tutulması ve ivmelenen aşılama faaliyetleri ile birlikte kalıcı normalleÅŸmenin saÄŸlanması için salgın tedbirlerine riayet etmek önümüzdeki dönemde de önemini korumaktadır.  

Bu doÄŸrultuda salgının seyrinde yaÅŸanan geliÅŸmeler ile SaÄŸlık Bakanlığı ve Koronavirüs Bilim Kurulunun tavsiyeleri, Sayın CumhurbaÅŸkanımızın baÅŸkanlığında toplanan 21 Haziran 2021 tarihli CumhurbaÅŸkanlığı Kabinesinde ele alınarak; kademeli normalleÅŸme sürecinin üçüncü etabı kapsamında aÅŸağıdaki tedbirlerin 1 Temmuz 2021 PerÅŸembe gününden itibaren hayata geçirilmesi gerektiÄŸi deÄŸerlendirilmiÅŸtir.  

1. SOKAÄžA ÇIKMA ve ÅžEHÄ°RLER ARASI SEYAHAT KISITLAMALARI  
01.06.2021 tarih ve 8878 sayılı genelgemizde belirtilen esaslar çerçevesinde halihazırda uygulanmakta olan sokaÄŸa çıkma kısıtlamaları (hafta içi ve hafta sonu dahil) 1 Temmuz 2021 PerÅŸembe günü saat 05.00’e kadar sürdürülecektir. 

1 Temmuz 2021 PerÅŸembe günü saat 05.00’ten itibaren ise hafta içi hafta sonu ayrımı olmaksızın sokaÄŸa çıkma ile buna baÄŸlı olarak uygulanan ÅŸehirler arası seyahat kısıtlamaları sona erecek ve belirtilen tarihten itibaren sokaÄŸa çıkma ve ÅŸehirler arası seyahat kısıtlaması uygulanmayacaktır.  

2. Ä°Åž YERLERÄ°NÄ°N FAALÄ°YETLERÄ° 
 
Tüm iÅŸ kolları ve faaliyet alanlarında, salgınla mücadelenin temel prensipleri olan temizlik, maske ve mesafe kurallarının yanı sıra SaÄŸlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde kendi iÅŸ kolu/faaliyet alanı için belirlenmiÅŸ tüm tedbir ve esaslara uyulması kaydıyla;   

2.1- Halihazırda faaliyetlerine ara verilmiÅŸ durumda olan tüm iÅŸ yerleri, 1 Temmuz 2021 PerÅŸembe gününden itibaren tekrar faaliyet gösterebileceklerdir.  

2.2- Sektörün talebi doÄŸrultusunda faaliyetlerine ara verilen sinema salonları, 1 Temmuz 2021 PerÅŸembe gününden itibaren faaliyet göstereceklerdir. 

2.3- Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtilen masa ve/veya sandalyeler arasındaki mesafe kurallarına uyulmak kaydıyla, 1 Temmuz 2021 PerÅŸembe gününden itibaren yeme-içme yerlerinin açık veya kapalı alanlarında aynı masada aynı anda bulunabilecek kiÅŸi sayısına dair kısıtlamalar uygulanmayacaktır.  

2.4- Kahvehane, kıraathane gibi kağıt, taÅŸ vb. oyunların oynandığı iÅŸ yerlerinde söz konusu oyunların oynanmasına/oynatılmasına dair mevcut kısıtlamalar 1 Temmuz 2021 PerÅŸembe gününden itibaren sona erdirilecek ve oyun oynanmasına/oynatılmasına müsaade edilecektir. 

2.5- SokaÄŸa çıkma kısıtlamalarının sona ereceÄŸi 1 Temmuz 2021 PerÅŸembe gününden itibaren tüm iÅŸ yerleri; ruhsatlarındaki faaliyet konusuna göre ilgili idare tarafından belirlenmiÅŸ olan açılış-kapanış saatleri çerçevesinde faaliyet gösterebilecektir. 

2.6- Halihazırda konaklama tesislerinde saat 22.00’de, diÄŸer yerlerde ise saat 21.00’de sona eren müzik yayınları (canlı icra edilenler de dahil), bu konuda yeni bir karar alınıncaya kadar 1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren saat 24.00’e kadar yapılabilecektir.

2.7- Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirlenen kural ve esaslara uymak kaydıyla park, bahçe, kamp alanı, piknik/mesire alanı gibi yerlere dair ilgili genelgelerimizle getirilen ilave kısıtlamalar 1 Temmuz 2021 PerÅŸembe gününden itibaren kaldırılacaktır. 

2.8- Salgının yayılımı açısından çok ciddi risk oluÅŸturması nedeniyle faaliyet konusu nargile salonu/kafesi olan iÅŸ yerlerinin faaliyetlerine yeni bir karar alınıncaya kadar ara verilmeye devam edilecek ve konaklama tesisleri de dahil olmak üzere hiçbir iÅŸ yerinde nargile servisi yapılmayacaktır. 

3. TOPLANTI/ETKÄ°NLÄ°KLÄ°KLER Ä°LE NÄ°KAHLAR/DÜÄžÜNLER  
SaÄŸlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde her bir etkinlik/faaliyet ile ilgili olarak belirlenmiÅŸ kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe kurallarına uyulmak kaydıyla; 

3.1- STK’lar, sendikalar, kamu kurumu niteliÄŸindeki meslek kuruluÅŸları, kooperatif ve birliklerin genel kurul dahil geniÅŸ katılımlı tüm etkinlikleri ile her türlü toplantı, gösteri veya yürüyüÅŸleri için halen geçerli olan kiÅŸi başına asgari açık alanlarda 4 m², kapalı alanlarda 6 m² yer ayrılarak yapılmasına dair uygulama aynı ÅŸekilde sürdürülecektir. 

3.2- Nikah ve DüÄŸün merasimlerinde; 

- Yiyecek/içecek ikramı yapılabilecektir. 

- Canlı müzik icrası da dahil olmak üzere müzik yayını saat 24.00’e kadar yapılabilecektir. 

- Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan “düÄŸün sırasında sosyal mesafenin korunamayacağı oyun, dans, halay ya da gösteri yapılmamalıdır” hükmü doÄŸrultusunda, SaÄŸlık Bakanlığınca bu konuda yeni bir tavsiye kararı alınıncaya kadar düÄŸün ve nikahlarda ancak fiziki mesafe kuralına aykırılık teÅŸkil etmeyecek ÅŸekildeki oyun, dans, halay ya da gösteriler yapılabilecektir. 

- Nikah/düÄŸün merasimlerinde (kapalı yerler için halen uygulanmakta olan kiÅŸi başına asgari 6 m² yer bulunması ÅŸartı dışında) katılımcı sınırlamasına gidilmeyecektir. 

- Köy düÄŸünlerine 1 Temmuz 2021 PerÅŸembe gününden itibaren izin verilecek olup, belirtilen tarihten itibaren sokak düÄŸünlerine (il, ilçe ve beldelerde) izin verilip verilmeyeceÄŸi Ä°l/Ä°lçe Hıfzıssıhha Kurullarında kararlaÅŸtırılacaktır. 

- Sünnet, niÅŸan ve kına gibi etkinliklere ise daha önceden duyurulduÄŸu üzere 1 Temmuz 2021 tarihinden sonra izin verilecektir. 

3.3- Konser, festival, gençlik kampı gibi etkinliklere kiÅŸi başına asgari açık alanlarda 4 m², kapalı alanlarda 6 m² yer bırakılmak ve Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirtilen kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe prensiplerine uyulmak kaydıyla izin verilecektir.  

4. TOPLU ULAÅžIM TEDBÄ°RLERÄ° 
Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde toplu taşıma ile ilgili olarak belirlenmiÅŸ kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe kurallarına uyulmak kaydıyla; 

4.1- 1 Temmuz 2021 PerÅŸembe gününden itibaren ÅŸehir içi ve/veya ÅŸehirler arası tüm toplu taşıma araçlarındaki yolcu/koltuk kapasite sınırlandırmalarına son verilecektir. 

4.2- 65 yaÅŸ ve üzeri vatandaÅŸlarımız ile 18 yaÅŸ altı gençler/çocuklarımızın ÅŸehir içi toplu taşıma araçlarını kullanmalarına dair kısıtlamalar 1 Temmuz 2021 PerÅŸembe gününden itibaren kaldırılacaktır.  

5. KONAKLAMA TESÄ°SLERÄ°NE DAÄ°R TEDBÄ°RLER 
5.1- Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde getirilen tüm kural ve esaslar ile temizlik, maske ve mesafe kurallarına uyulmak kaydıyla; konaklama tesislerine yönelik ilgili genelgelerimizle getirilen kısıtlama ve tedbirlerin uygulanmasına son verilecektir. 

5.2- Konaklama tesislerinin açık veya kapalı alanlarında düzenlenecek olan eÄŸlence ve etkinliklerde, fiziki mesafe kuralının yanı sıra faaliyet konusuna göre Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde yer alan diÄŸer usul ve esaslara uyulması saÄŸlanacaktır.   

5.3- Ä°ÅŸletmecileri tarafından konaklama tesisleri içerisindeki alanlarda (restoran, kulüp vb.) yoÄŸunlaÅŸmanın önüne geçilebilmesi ve fiziki mesafe kurallarının uygulanabilmesi için her türlü tedbir alınacaktır.

6. KAMU KURUM VE KURULUÅžLARINDA MESAÄ°  
6.1- Temel usul ve esasları CumhurbaÅŸkanlığı Genelgesinde belirlenecek ÅŸekilde; kamu kurum ve kuruluÅŸlarında halihazırda uygulanmakta olan 10.00 - 16.00 mesai uygulaması sona erdirilerek 1 Temmuz 2021 PerÅŸembe gününden itibaren normal mesai düzenine geri dönülecektir. Kamu kurum ve kuruluÅŸları için günlük çalışmanın baÅŸlama ve bitiÅŸ saatleri ile öÄŸle dinlenme süresi bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre valilerce tespit edilecektir.  

7. SINIR KAPILARINDA UYGULANACAK TEDBÄ°RLER    
7.1- Ülkemize giriÅŸte sınır kapılarında uygulanacak tedbirlere iliÅŸkin 31.05.2021 tarih ve 8832 sayılı genelgemizle getirilen düzenlemelerde aÅŸağıdaki deÄŸiÅŸiklikler hayata geçirilecektir; 

- BangladeÅŸ, Brezilya, Güney Afrika, Hindistan, Nepal ve Sri Lanka’dan ülkemize gelen kiÅŸiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduÄŸu anlaşılan kiÅŸilere yönelik zorunlu karantina uygulamasına son verilecek ve bu kapsamdaki kiÅŸilerin ülkemize giriÅŸten azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibrazı yeterli görülecektir. 

- Afganistan ve Pakistan’dan ülkemize gelen kiÅŸiler ile son 14 günde bu ülkelerde bulunduÄŸu anlaşılan kiÅŸilere yönelik zorunlu karantina uygulamasının süresi 10 güne düÅŸürülecek ve karantinanın 7'nci gününde uygulanan PCR testinin negatif çıkması halinde zorunlu karantina uygulaması sonlandırılacaktır. PCR testinin pozitif çıkması halinde ise SaÄŸlık Bakanlığı COVÄ°D-19 rehberi doÄŸrultusunda hareket edilecektir. 

- Bu ÅŸekilde ülkemize gelen ve zorunlu karantinaya tabi olan kiÅŸiler Valiliklerce belirlenen yurtlarda karantinaya alınabileceÄŸi gibi karantina oteli olarak hizmet veren konaklama tesislerinde de karantinaya tabi tutulabilecektir. Karantina otelleri, konaklama ücretleri, bu kiÅŸilerin sınır kapılarından transferleri vb. hususlara iliÅŸkin usul ve esaslar Valiliklerce belirlenecek ve ilan edilecektir. 

7.2- Sınır kapılarımızdan giriÅŸte azami 72 saat önce yapılmış negatif sonuçlu PCR test raporu ibraz edemeyen vatandaÅŸlarımıza sınır kapılarında PCR veya hızlı antijen testi uyguladıktan sonra ikametlerine gitmelerine izin verilecek ve test sonucu pozitif çıkanların ikametlerinde izolasyona alınmaları saÄŸlanacaktır. 

8. GENEL ESASLAR 
8.1- Valilik ve Kaymakamlıklarca, SaÄŸlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde her bir iÅŸ kolu/faaliyet alanına iliÅŸkin ayrı ayrı belirlenmiÅŸ olan tedbir, usul ve esasların ilgili iÅŸ yeri yetkilileri ve çalışanlarına hatırlatılmasına dair bilgilendirme faaliyetlerine ağırlık verilecektir. 

8.2- Gerek Bakanlığımızın ilgili Genelgeleri gerekse SaÄŸlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde belirlenen tedbir, usul ve esaslar çerçevesinde, önümüzdeki dönemde Vali ve Kaymakamlarımızın koordinesinde kolluk kuvvetlerinin azami düzeyde kapasite ile katılım gösterdiÄŸi (diÄŸer kurum ve kuruluÅŸların personeli/görevlileri ile takviye edilmiÅŸ ÅŸekilde) yoÄŸunlaÅŸtırılmış denetimler gerçekleÅŸtirilecektir. 

8.3- Yürütülecek her türlü denetim faaliyetinde iÅŸ yeri sahipleri/çalışanları ile vatandaÅŸlarımızı kurallara uymaya/sorumlu davranmaya nezaketle davet eden rehberlik edici bir yaklaşım sergilenecek olup, kurallara aykırılıklarda ısrar, tekerrür, kuralların esaslı ihlali gibi suistimal edici tutum ve davranışlarla karşılaşılması halinde ise gerekli idari/adli iÅŸlem tesisinden imtina edilmeyecektir. 

Yukarıda belirtilen esaslar doÄŸrultusunda Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 27'nci ve 72'nci maddeleri uyarınca Ä°l/Ä°lçe Umumi Hıfzıssıhha Kurulları kararlarının ivedilikle alınması, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesi ve maÄŸduriyete neden olunmayacak.

Süleyman SOYLU 

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI