KABİNE SONRASI AÇIKLAMALAR

KABİNE SONRASI AÇIKLAMALAR


  • 21 Haziran 2021 Pazartesi
1351 görüntülenme

CumhurbaÅŸkanlığı kabinesi, bugün (21 Haziran) tarihinde saat 15.30 'da toplandı. CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın baÅŸkanlığında toplanan kabine sona erdi. Toplantı saat 19.00'da sona erdi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından başlıklar şu şekilde:

YoÄŸun bir haftayı geride bıraktık. Bugünkü Kabine Toplantısı'nda önemli deÄŸerlendirmelerde bulunduk. Türkiye, NATO'ya 13'üncü ülke olarak 1951'de katıldı. Türkiye ittifaka karşı sorumluluklarını bugüne kadar eksiksiz yerine getirmiÅŸtir. NATO'nun üzerine inÅŸa edildiÄŸi ittifak ve dayanışma ruhunun önemi bu süreçte bir kez daha görülmüÅŸtür. Yakın bölgelerde yaÅŸanan sorunlara bakıldığında NATO'nun güvenli ÅŸemsiye rolünü yerine getiremediÄŸi ortadadır. DaÄŸlık KarabaÄŸ, Suriye ve Irak'taki sorunlarda NATO üzerine düÅŸeni beklenen ÅŸekilde yapamadı.

Zirve boyunca gerçekleÅŸen temaslarda, NATO konseptinin askeri ve siyasi boyutlarla günümüz ÅŸartlarına uygun ÅŸekilde geliÅŸtirilmesi gerektiÄŸini paylaÅŸtık. NATO'nun sorumluluk alanları ile ilgili önceliklerini müttefiklerimizin dikkatine sunduk. Ä°yi terörist kötü terörist ayrımının ne kadar yanlış ve çarpık bir anlayış yansıttığını ifade ettik. DEAÅž'a karşı tek gerçek mücadeleyi Türkiye'nin yaptığını herkese anlattık. 9 bine yakın YTS'yi sınır dışı ettiÄŸimizi, 100 binden fazla kiÅŸi sınır dışı ettiÄŸimizi bildirdik. Terörle mücadeleden taviz vermeyeceÄŸimizi bir kez daha hatırlattık.

Ayrıca Kuzey Afrika, DoÄŸu Akdeniz ve Kafkasya gibi bölgelerde huzurun saÄŸlanması için aldığımız inisiyatifleri bir kez daha müttefiklerimize bildirdik. Bu zirvede gördük ki, Türkiye'nin NATO'da önemli bir yeri bulunmaktadır. Bu zirve, NATO'nun da kendini geliÅŸtirmesi gerektiÄŸi haklılığını bir kez daha ispatlamıştır.

Aziz Milletim, NATO Zirvesi kapsamında çeÅŸitli ülkelerin liderleriyle çok daha kapsamlı konuların ele alındığı bir görüÅŸme yaptık. Zirve Günü olan 14 Haziran'da Fransa CumhurbaÅŸkanı Macron, Ä°ngiltere BaÅŸbakanı Johson, Ä°spanya BaÅŸbakanı Sanchez, Hollanda BaÅŸbakanı Rutte, Yunanistan BaÅŸbakanı Miçotakis ve ABD BaÅŸkanı Biden ile bir araya geldik. Bu görüÅŸmelerin taraflar bakımından yapıcı bir iklimde geçtiÄŸini söyleyebilirim. Bir aray ageldiÄŸimiz tüm liderle, iki iliÅŸkilerin geliÅŸtirilmesi konusunda mutabık kaldık. Miçotakis, Biden ve Macron ile doÄŸrudan temasları sıkılaÅŸtırma kararı aldık. Böylece sorunların çözümü konusunda karşılıklı adımların atılması konusunda kararlılığımızı ifade ettik.

Yaklaşık 17 yıllık bir geçmiÅŸimiz olan Sayın Biden ile, ülkelerimiz arasında yeni bir dönem baÅŸlatmak için bir araya geldik. Karşılıklı pozisyonlarımızı bir kez daha ortaya koydu. Kendisi ile çok daha kapsamlı bir görüÅŸ alışveriÅŸinde bulunduk. ABD ile üstesinden gelineömeycek hiçbir meselenin bulunmadığını, tam aksine ikili ticari iliÅŸkilerimizin geliÅŸtirilmesi yönünde mutabık kaldık. ABD ile diyalog kanallarımızı her alanda geliÅŸtirme suretiyle, Sayın Biden ile yakaladığımız bu iklimi geliÅŸtirmek konusunda kararlıyız.

Türkiye'nin tek talebi, egemenlik haklarını saygı duyulması ve terörle mücadele konusunda destek verilmesidir. ABD ile yakın müttefiklik iliÅŸkisi geliÅŸtirmeye hazırız.

Salı günü sabaha yakın, Bakü'ye ulaÅŸtık. Azerbaycan CumhurbaÅŸkanı Aliyev ile iÅŸgalden kurtarılan ÅžuÅŸa'ya hareket ettik.Batı'ya gelin lütfen KarabaÄŸ'ı görün dedik. Minsk Üçlüsü'nün özellikle burayı görmesi lazım. Kim 30 yılda burayı ne hale getirmiÅŸ görün. Tarihi ve kültürel eserlerin, aÄŸaçların yakılıp yıkıldığı bu güzel coÄŸrafyanın ayaÄŸa kaldırılmasına bizzat ÅŸahit oldu. Yolların açılmaya, tünelerin açılmaya baÅŸladığı bu bölgenin en geç 1 yıl içinde yeni bir çehreye kavuÅŸacağına inanıyorum. Sayın Aliyev'de bu kararlılığı gördüm. ÅžuÅŸa'da Azerbaycanlı kardeÅŸlerimizin sevincine ortak olduk. Ardından Cıdır Düzü'nde eÅŸsiz bir manzaranın eÅŸliÄŸinde Azerbaycanlı gençlerimizin etkinliÄŸini izledik. Azerbaycan tarihine damga vuran birçok isim ÅžuÅŸa'dan çıkmıştır.

Ä°nÅŸaallah bu güzel ÅŸehir, iÅŸgalden kurtarılan KarabaÄŸ ve Azerbaycan toprakları kısa sürede mamur edilecektir. ÅžuÅŸa ile birlikte, Fuzuli, Kelbecer, Hocavend ÅŸehirleri de aynı ÅŸekilde hızla mamur edilecektir. KarabaÄŸ'a yeniden hayat vermenin yanında, Azerbaycanlı kardeÅŸlerimizin bir daha böyle felaket yaÅŸamaması için "Bir Millet Ä°ki Devlet" anlayışıyla hareket ediyoruz.

ÅžuÅŸa BaÅŸkonsolosluÄŸu'nun en kısa sürede açılmasından, Zengezur Koridoru'nun bir an önce hizmete açılmasından tüm baÅŸlıkları yakından takip edeceÄŸiz. ÇarÅŸamba Günü de Azerbaycam Milli Meclisi'ne misafir oldu. Zafer sevincini adeta yeniden yaÅŸadığımız bu ziyarette, Azerbaycan'ın yanında olacaığımızı tüm dünyaya bir kez daha ilan ettik. KarabaÄŸ'ın bölge için ne anlama geldiÄŸi önümüzdeki yıllarda bir kez daha anlaşılacaktır. Bölgenin yeniden huzura ve istikrara kavuÅŸmasından en çok fayda saÄŸlayacaklardan biri de Ermenistan olacaktır. Aynı gün bölgede görev yapan askerlerimizle sophbet ettik. AkÅŸam da Galler maçını izledikten sonra Antalya'ya hareket ettik. Ä°nÅŸallah bu süreç Kafkaslarda yeni bir dönemin baÅŸlangıcı olacak.

Salgında yaÅŸanan geliÅŸmeler kabine gündemimizin yine ilk konusunu oluÅŸturuyor. 

Kısıtlamaları üretim ve istihdam üzerinde olumsuz etki yaratmayacak ÅŸekilde yapmaya çalıştık.

Sanayi sektöründeki kayıtlı istihdam tüm zamanlar en yüksek seviyesine ulaÅŸtı.

Salgın ve kuraklık nedeniyle ortaya çıkan durumu istismar ederek fiyat artışı yapanlara izin vermeyeceÄŸiz.

Turizm sektörüne verdiÄŸimiz KDV desteÄŸini bir ay daha uzatıryoruz.

Aşılamayı daha da hızlandırarak elimizden ne geliyorsa yapıyoruz. Bugün itibari ile yaptığımız aşı sayısı 43 milyon doza ulaÅŸtık. Aşıda yaÅŸ sınırınıda 30 yaÅŸa kadar düÅŸürdük.

Türkiye bu sürecide baÅŸarıyla geride bırakacaktır.

1 Temmuz itibariyle sokaÄŸa çıkma kısıtlamalarını tümüyle kaldırıyoruz.

Şehirlerarası seyehat kısıtlaması sona eriyor.

Åžehirlerarası seyahat ile ÅŸehir içinde toplu taşımada sınırlamalar kaldırılıyor.

Kamu kurum ve kuruluÅŸlarda normal düzene geçiyoruz.

Müzik kısıtlamalarını 24.00 a çekiyoruz.

Konuyla ilgili tüm kararlar Ä°çiÅŸleri Bakanlığımzca genelge ile ayrıntılı olarak açıklanacaktır.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI