CUMHURBAÅžKANI ERDOÄžAN MÃœJDEYÄ° BUGÃœN VERECEK

CUMHURBAÅžKANI ERDOÄžAN MÃœJDEYÄ° BUGÃœN VERECEK


  • 04 Haziran 2021 Cuma
278 görüntülenme

CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan bugün Zonguldak'ta yeni müjdeyi açıklayacak. Geçen yıl Karadeniz'de 405 milyar metreküp gaz bulan Türkiye, yeni müjdeye hazırlanıyor. TRT'teki programda cuma gününü iÅŸaret eden CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, bugün hem müjdeyi verecek hem de Zonguldak'ta doÄŸal gaz tesisinin açılışını yapacak.

Karadeniz'de keÅŸfedilen doÄŸal gazın karaya çıkacağı ilk nokta Filyos DoÄŸal Gaz Ä°ÅŸletme Tesisi'nin temelini bugün CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan atacak. Bugün açılacak Filyos Limanı'nda temeli atılacak tesis, Türkiye'nin yeni enerji üssü olacak ve, Karadeniz'den çıkarılan doÄŸal gaz Türkiye'ye buradan yayılacak.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, petrol ve doÄŸal gaz arama çalışmalarıyla ilgili, "Cuma günü Zonguldak'ta Uzun Mehmet Cami'nin açılışını yapacağız. Orada bir müjde açıklayacağız" ifadelerini kullanmıştı. ErdoÄŸan, tesisten Türkali-2 kuyusunda derin deniz kuyu testlerini gerçekleÅŸtiren Kanuni sondaj gemisine de baÄŸlanacak. Türkiye’nin Karadeniz'deki ikinci sondaj gemisi Kanuni'den çalışmalar hakkında bilgi alacak.

ENDÜSTRÄ° BÖLGESÄ°NE Ä°ÅžLETME TESÄ°SÄ°

Kanuni yaklaşık 1 ay önce Sakarya gaz sahasına gitmiÅŸti. Sakarya Gaz Sahası GeliÅŸtirme Projesi kapsamında karadaki doÄŸal gaz alım ve iÅŸleme tesisi, Zonguldak Çaycuma'da yer alan Filyos Endüstri Bölgesinde inÅŸa edilecek. Filyos tesisi, Türkiye’nin yeni enerji üssü olacak. Tesiste üretilen gaz içindeki su ve sıvılar ayrıştırılacak, partiküller filtrelenecek, gaza basınç verilecek ve ÅŸebekeye sevk edilecek. Kara tesisi inÅŸaat ve iÅŸletim süreçlerinde ortaya çıkacak istihdam ve satın alma gereksinimleri için yerli ve özellikle de yerel kaynaklara öncelik verilecek. Karadeniz'de doÄŸal gazın ÅŸebekeye iletilmesi için gerekli üretim ve iletim altyapısına ilk etapta 780 milyon lira yatırım yapılacak. Öte yandan Türkiye, envanterinde bulunan üç sondaj ve iki sismik arama gemisiyle çalışmalarını aralıksız bir ÅŸekilde sürdürüyor.

SERÜVEN 2018 YILINDA BAÅžLADI

Fatih, Yavuz ve Kanuni sondaj gemileri ile Barbaros Hayreddin ve Oruç Reis sismik arama gemileri Türkiye'nin denizlerdeki gücünü oluÅŸturuyor. Denizlerdeki hidrokarbon arama serüveni 2018 yılında baÅŸlarken, Türkiye'nin ilk derin deniz sondaj gemisi Fatih, ilk sondajını 2018’de Akdeniz’de, Alanya-1 kuyusunda yaptı. Ardından yine Akdeniz'de Magosa-1 ve Narlıkuyu-1 kuyularında sondajını tamamlayan Fatih, Ä°stanbul'un fethinin yıl dönümünde, yani 29 Mayıs 2020'de Karadeniz’e geçti.

ENERJÄ° AJANSI: KEÅžFÄ°N DEÄžERÄ° 80 MÄ°LYAR DOLAR

Uluslararası Enerji Ajansı, Sakarya Gaz Sahası Tuna-1 kuyusundaki gaz keÅŸfinin, ekonomik büyüklüÄŸünü 80 milyar doların üzerinde olarak hesapladı. KeÅŸfin ardından iki tespit ve bir keÅŸif kuyusunda sondaj gerçekleÅŸtirilirken, üçüncü tespit kuyusunda da çalışmalar sürüyor. Ayrıca, geçen yıl TPAO envanterine katılan ve Sakarya Gaz Sahası’nda kuyu testlerini gerçekleÅŸtirmekle görevlendirilen Kanuni sondaj gemisi de halihazırda Türkali-2'de kuyu testlerini yapıyor.

ÜRETÄ°MDE KEDEMELÄ° ARTIÅž OLACAK

Deniz altına kurulacak üretim sistemine ilk olarak 6 ila 10 kuyu baÄŸlanacak ve bu kuyulardan günlük 10 milyon metreküp gaz üretilecek. Bu miktar yıllık bazda 3,5-4 milyar metreküpe denk gelirken, üretim dünyadaki bu tür sahalarda da olduÄŸu gibi kademeli olarak artacak. Karadeniz'de en yüksek üretim seviyesine 2027-2028'de ulaşılması beklenirken, bu dönemde günlük 40 milyon metreküp, yıllık bazda ise yaklaşık 15 milyar metreküp gaz üretilmiÅŸ olacak. Söz konusu üretim bugünkü rakamlarla, Türkiye'nin geçen yıl 48,2 milyar metreküp olan doÄŸal gaz tüketiminin yüzde 30'unu karşılayabilecek.

GEÇEN YIL 405 MÄ°LYAR METREKÜP GAZ BULUNMUÅžTU

Geçen yıl Türk sondaj gemileri Karadeniz'deki en büyük keÅŸif olan Tuna-1 kuyusunda 405 milyar metreküp gaz bulmuÅŸ ve üretimin 2023 yılına kadar baÅŸlayabileceÄŸi açıklanmıştı.

 

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI