KABİNE TOPLANTISI SONRASI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMALAR

KABİNE TOPLANTISI SONRASI ERDOĞAN'DAN AÇIKLAMALAR


  • 17 Mayıs 2021 Pazartesi
1703 görüntülenme

17 Mayıs Pazartesi günü CumhurbaÅŸkanlığı baÅŸkanlığında kabine toplandı. 15.30'da baÅŸlayan toplantı yaklaşık 4 saat sürdü. Toplantının ardından CumhurbaÅŸkanı Recep Tayyip ErdoÄŸan'ın açıklamaları:

Ramazan boyunca uyguladığımız kısmi ve tam kapanma tedbirleri sayesinde salgını büyük ölçüde kontrol altına aldık.

1 Haziran'a kadar uygulanacak kademeli normalleÅŸme ile ilgili maddeleri Ä°çiÅŸleri Bakanlığı'mız ayrıntılı olarak duyurdu. 

1 Haziran'dan itibaren baÅŸlayacak kademeli normalleÅŸmenin 2. etabını da istiÅŸare ettik. Alınan kararları ayrıntılı ÅŸekilde önümüzde ki günlerde milletimizle paylaÅŸacağız.

Ay sonuna kadar olan süreçte milletimizin kademeli normalleÅŸmedeki maddelere uyumunu özellikle istirham ediyorum.

ÖÄŸretmenler baÅŸta olmak üzere risk grubundaki kiÅŸilerde imkanlarımız el verdiÄŸi ölçüde aşılamada hızlanmaya baÅŸlıyoruz.

Salgın süresi azaldıkça tahammüllerin azaldığını sabırların tükendiÄŸini biliyoruz. 

Salgının başından beri büyük fedakarlıklar gösteren milletimin her ferdine teÅŸekkür ediyorum.

Salgınla mücadele ederken sanayi ve tarımsal üretimde ihracatta en küçük aksamaya yol açmamak için çalıştık.

Bir baÅŸka müjdemizi dile getiriyorum. Yaklaşık 645 bin emeklimizin maaşını 1500 TL'ye çıkardık.

Turizm sektörünü ayakta tutmak için ayrıca çabaladık.

Cumhuriyet tarihinde görülmemiÅŸ rakamlara ulaÅŸan destek paketleri ile insanlarımızın yanında yer aldık.

Sadece merkezi yönetim bütçesinden yaptığımız harcamalar ÅŸimdiden 79 milyar liraya ulaÅŸtı. Bu rakam yıl sonunda 104 milyar lirayı bulacak. Merkezi yönetim bütçesiyle birlikte nakdi ödemelerin tutarı ÅŸimdiden 134 milyar lira olarak gerçekleÅŸirken bu rakam, haziran sonu 181 milyar lirayı bulacaktır" dedi.

CumhurbaÅŸkanı ErdoÄŸan, "Salgının baÅŸladığı günden bu yana toplamda 661 milyar liralık kaynağı insanımızın emrine vermiÅŸ olduk." ifadelerini kullandı.

ErdoÄŸan, "Ramazan ayı boyunca uyguladığımız kısmi ve tam kapanma tedbirleri sayesinde salgını yeniden büyük ölçüde kontrol altına aldık. (Kabine toplantısında) Kademeli normalleÅŸme takviminin ikinci etabını görüÅŸtük, önümüzdeki günlerde geliÅŸmelere göre bu konudaki uygulama esaslarını paylaÅŸacağız" dedi.

Aşı programına hız veriyoruz

Kovid-19'la mücadele konusunda ErdoÄŸan, "Bundan sonra eskisi kadar kapsamlı ve kısıtlayıcı tedbirlere ihtiyaç olmayacağını ümit ediyoruz. Aşı faaliyetlerine hız veriyoruz. ÖÄŸretmenler baÅŸta olmak üzere, riskli grupların tamamının bir an önce aşılanmasını saÄŸlamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

Esnaflarımıza yönelik yeni bir destek programını müjdelemek istiyoruz.

Esnaflarımıza 2 grup halinde destek olacağız. 

1. grupta kahvehane, öÄŸrenci yurtları, kantinler,düÄŸün salonları,kafe, çay bahçesi, okul servis ÅŸoförleri, internet cafe, hamam vb. bulunyor.

Bu 1. gruptaki 235 bin esnaflarımıza bir defaya mahsus 5 bin tl lik hibe ödemesi yapacağız.

2.grupta kuaförler, müzisyenler, oto yıkamacılar, oyuncakçılar, camcılar, çilingirler, ayakkabıcılar, lokantalar, pastaneler, terziler berberler bulunmaktadır.

Bu 2. gruptaki 1 milyon 150 bini aÅŸkın esnaflarımıza bir defaya mahsus 3 bin TL lik destek ödeesi yapacağız.

Salgından etkilenen büyük ÅŸirketler için de nefes kredileri verilecek.

Çiftçilerimize de müjdelerimiz var. 

Ton başına hububatta 275 lirayı bakliyatta ise 910 lirayı bulan prim ve detekler verilerek üreticilerimizin giderlerine katkı saÄŸlanacak.

Kuraklıktan zarar gören çiftçilerimizin kamu bankalarına olan borçları ertelenecek.

YaÅŸ Çay alım fiyatı 3,87 liraya destekleme ile birlikte 4 TL ye yükseltilmiÅŸtir.

Bakliyat alım fiyatlarımızı ton başına kırmızı mercimekte 5 bin lira YeÅŸil mercemekte 4150, nohutta 4150TL'ye yükseltiyoruz.

Ton başına sert ekmeklik buÄŸday alım fiyatını 2250 TL'ye arpa alım fiyatını 1750TL'ye yükseltiyoruz.

Terörle Mücadele

MÄ°T'in operasyonuyla PKK'nın Suriye genel sorumlusu gerçekleÅŸen operasyonla etkisiz hale getirilmiÅŸtir. Sofi Nurettin, Türkiye'ye yönelik kanlı eylemlerin kanlı faili olan terörist pekçok saldırının sorumlusudur.

Gara'da 13 masumun ÅŸehit edilmesi talimatını veren bu teröristtir. PKK/YPG'nin Suriye'de saklanan teröristlerini etkisiz hale getirene kadar operasyonlarımız sürecek. Operasyonda emeÄŸi geçenlerin alınlarından öpüyorum.

Ä°srail'in Filistinlilere zulmü

Birilerinin 'Filistin'den bize ne, Kudüs'ten bize ne' gibi nefret kokan yaklaşımlarına ÅŸahit oluyoruz. Mescid-i Aksa'nın ilk avlusunun adı '12 Bin Åžamdanlı Avlu' olarak geçer.

Biden'ın İsrail'e silah onayı

Birilerinin 'Filistin'den bize ne, Kudüs'ten bize ne' gibi nefret kokan yaklaşımlarına ÅŸahit oluyoruz. Mescid-i Aksa'nın ilk avlusunun adı '12 Bin Åžamdanlı Avlu' olarak geçer.

Biden'ın ciddi bir Ä°srail'e silah onayıyla ilgili imzasını gördük. 850 bin silah onayı... Lafa geldiÄŸinde, silahsızlanmayı konuÅŸuyor. Sayın Biden, sözde Ermeni soykırımında Ermenilerin yanında yer aldın. Siz kanlı ellerinizle tarih yazıyorsunuz. Bugün de tekrar hatırlatıyorum 84 milyon olarak Kudüs nöbetimizi devam ettiriyoruz, devam ettireceÄŸiz. Filistin toprakları kanla yıkanıyor, siz buna destek oluyorsunuz. Hiç durmayan bu zulüm Filistinlilerin ardı kesilmeyen göçleriyle süre gelmiÅŸtir. Kimi Arap ülkeleri de meseleye yanlış bakış açılarıyla yaklaÅŸtı.

Bunlar bebek katili

Filistin'in hep yanında olduk olmayı da sürdüreceÄŸiz. Sınırları belirsiz Ä°srail Devleti, bir terör aygıtına dönüÅŸmüÅŸtür. Fanatik Yahudiler, kendi baÅŸbakanlarını öldürmekten çekinmeyecek kadar iÅŸi ileri götürmüÅŸlerdir. Bunlar ancak kan emmekle doyar. Gazze ve Filistin'e saldırılara sessiz kalınıyor. Yavruları öldürecek kadar katiller. YaÅŸlıları öldürecek kadar katiller. Bunların eÅŸi benzeri yok.

Ä°srail'in her ramazanda devam eden saldırıları bu ramazanı da hepimize zehir etmiÅŸtir. Ä°nsafzıca bombalayanlar iÅŸte bu terör devleti Ä°srail'dir. Ä°srail'in bombalayarak, kurÅŸunlayarak katlettiÄŸi onlarca masumu, göçe zorladığı on binlerce sivili görmüyorlar. Tel Aviv'e atılan birkaç roketi konuÅŸuyorlar. Siz orantısız güç kullanıyorsunuz, savaÅŸ uçaklarıyla vuruyorlar. Kimi aldatacaksınız. Çocuklar öldürülürken deÄŸil uyuturulurken sessiz kalınmalıdır. Kendi ülkelerinde patlayan bir bomba için taÅŸ üstünde taÅŸ bırakmayanlar Filistin'in kendini koruma çabasını teröristlik olarak adlandırıyor.

Avrupa'ya Ä°srail tepkisi

Avrupa'ya sesleniyorum, yeri geldiÄŸi zaman dost olarak bize hitap edenlere sesleniyorum... BaÅŸbakanlık binasına Ä°srail bayrağı çeken Avusturya devletini telin ediyorum. Türkiye tıpkı Kıbrıs'ta olduÄŸu gibi Filistinde'de iki devletli adil çözümden yanadır.

Uluslarası topluma çaÄŸrı

Kudüs'ün 3 dinin temsilcilerinden oluÅŸan bir komisyon tarafından yönetilmesi, günümüz ÅŸartlarında en doÄŸru ve tutarlı yol olacaktır. Aksi takdirde barışı saÄŸlamak kolay görünmüyor. Ä°srail'in her saldırısı fitili ateÅŸleyen bir bomba etkisi yapacaktır. Kudüs'ü yeni bir yönetim statüsüne kavuÅŸturmak en hızlı çözümlerden birisi olacaktır. Dünyayı harekete geçmeye çağırıyorum. BM Genel Kurulu'nda kayda deÄŸer bir adım atılmasını temenni ediyorum. Kudüs'ün özgürlüÄŸüne kavuÅŸturulması için atılacak uluslarası adımlar hususunda siyasi ve askeri desteÄŸi vereceÄŸimizi bir kez daha buradan ilan ediyoruz.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI