DR. SAVAŞÇI'NIN AÇIKLAMALARI "OKULLAR AÇILMAMALI"

DR. SAVAŞÇI'NIN AÇIKLAMALARI "OKULLAR AÇILMAMALI"


  • 09 Mayıs 2021 Pazar
373 görüntülenme

SaÄŸlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane EÄŸitim ve AraÅŸtırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit SavaÅŸçı, DHA'ya açıklama yaparak, yanıltıcı negatifliÄŸe karşı uyarıda bulundu.

Doç. Dr. SavaÅŸçı, "Son dönemlerde PCR testerinin negatif çıktığı, mutasyonların PCR testnden kaçabildiÄŸine dair bazı iddialar ortaya atıldı. Aslında böyle bir ÅŸey yok, en iyi PCR yöntemi bile yüzde 80 tanı koydurur. Ama halkımızda ÅŸöyle bir sıkıntı var; evde bir kiÅŸi pozitif çıkınca, ilk temas günü bizim için önemli. Testin en erken 3 gün veya ortalama olarak da 5'inci gün alınması gerekiyor. Ä°ÅŸ yerinde mesela birisi ile temas ettiÄŸinizde eÄŸer siz hemen aynı gün veya ertesi gün test verirseniz negatif çıkarsınız; amak koronavirüs testiniz daha sonraki günlerde pozitifleÅŸebilir" dedi.

Test 3. günden sonra anlamlı olur

Doç. Dr. SavaÅŸçı, temastan en erken 3'üncü günden sonra test yaptırılması gerektiÄŸini belirterek, "Bu konuda özellikle hemen paniÄŸe sevk olmadan, temas ettiÄŸimiz günün en erken 3'üncü gününden sonra mutlaka PCR i yaptırmamız gerekir. Ä°ÅŸlem sırasında da iÅŸlemin doÄŸru ÅŸekilde yapılmasına müsaade etmemiz gerekiyor. EÄŸer kaçış yapıp düzgün örnek vermezsek testimiz negatif çıkacaktır, bu da ilerleyen dönemlerde hem tedavi almamızı geciktirmiÅŸ olacağız hem de hastalığımız ilerleyip bizim ÅŸu anda özellikle gençlerde gördüÄŸümüz akciÄŸerin ileri evre tutulumu ile baÅŸvurulara neden olacaktır. Aynı aile içinde bir kiÅŸi pozitif çıkıyor, diÄŸer kiÅŸiler aynı gün test yaptırdıkları için de negatif çıkıyor. Aslında yanıltıcı bir negatiflik oluyor. O kiÅŸi ertesi gün çıkıp dolaÅŸmaya baÅŸlıyor, iÅŸine gidiyor, toplu taşıma araçlarını kullanıyor, ev içinde de diÄŸerleri ile temas kurmaya baÅŸlıyor. Virüsü fark etmeden yaymış oluyor, kendi hastalığı da baÅŸlamış ve ilerlemiÅŸ oluyor. 'Negatif çıktım' diye tedavi de almadığı için ilerlemiÅŸ bir vaziyette hastaneye baÅŸvurmuÅŸ oluyor. Testleri en erken 3'üncü günden sonra yaptırmamız gerekiyor, PCR testleri o günden sonra, yani 3'üncü günden sonra anlamlı oluyor" dedi.

Doç. Dr. SavaÅŸçı, kapanmanın sona ermesi ile büyükÅŸehirlere dönüÅŸlerin vakaların artmasına neden olup olmayacağına iliÅŸkin, ÅŸunları kaydetti:

"Çok büyük bir göç yaÅŸanacağını düÅŸünmüyorum. Zaten giden kesim genelde yazlıkçı kesimdi. Onlar zaten kış dönemine kadar yazlıklarında kalacaklar büyük ihtimal. Tabii gittikleri yerde kurallara uymaları önemli. Orada saÄŸlık alt yapısı yeterli olmadığı için aynı teması büyükÅŸehirlerdeki gibi devam ettirirseler, orada sıkıntı yaÅŸayabilirler bu dönemlerde. Kapanma sürecinde sonra büyük kentlere genel bir göç olayının yaÅŸanacağını düÅŸünmüyorum. VatandaÅŸlarımız büyük kentlere dönüÅŸ yaptıklarında özellikle iÅŸe baÅŸladıklarında, yoÄŸun ortamlara girdiklerinde kendilerinde en ufak bir belirti hissettikleri anda test yaptırsınlar. Tatilden döndükten sonra mutlaka kendilerini biraz izole etsinler. Özellikle turizm cenneti olan bazı merkezlerde vaka sayıları kapanmanın bitmesi ile artabilir. Oradaki vatandaÅŸlarımız sahillerde, eÄŸlencelerde, kaldıkları yerlerde, ev içi temas da dahil ne yazık ki tedbirlere dikkat edemiyorlar. Bu dönemde Karadeniz'de yayla turizm olsun, vaka sayılarında bir artış olabilir. 'Kapanma bitti' diye bütün kurallar ortadan kalkmayacak, kademeli bir geçiÅŸ olacaktır.

Okullar açılmamalı

Okulları lütfen artık açmayalım, okular eylül dönemine kadar açılmasın. ÖÄŸretmenlerin büyük kısmı aşılanmadı. Çocukların bulaÅŸtırma oranları halen çok yüksek. Okulları açmadan bu süreci aşılanma ile tamamlayabilirsek tekrar istenmeyen vaka artışı da yaÅŸanmayacaktır."

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI