SÄ°NOVAC AÅžISINDA 2.DOZDAN SONRA ANTÄ°KOR OLUÅžUMU YÃœZDE 99

SÄ°NOVAC AÅžISINDA 2.DOZDAN SONRA ANTÄ°KOR OLUÅžUMU YÃœZDE 99


  • 04 Mayıs 2021 Salı
304 görüntülenme

Ä°stanbul Üniversitesi-CerrahpaÅŸa, CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öÄŸretim görevlisi Prof. Dr. Bekir Sami Kocazeybek, Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı öÄŸretim görevlisi Prof. Dr. NeÅŸe SaltoÄŸlu ve Halk SaÄŸlığı Anabilim Dalı öÄŸretim görevlisi Doç. Dr. Günay Can öncülüÄŸünde Sinovac aşısı uygulanan saÄŸlık çalışanlarının antikor düzeyleri araÅŸtırıldı. AraÅŸtırma koronavirüs geçirdikten sonra aşı olanlarda antikor düzeyinin 3 kat arttığını ortaya çıkardı.

Yüksek düzeyde koruyuculuk saÄŸlıyor

Koronavirüs aşısı için yarış: Aşı siparişlerinde hangi ülke ne durumda? -  BBC News Türkçe

Sinovac aşısının yüksek düzeyde koruyuculuk saÄŸladığını belirten Doç. Dr. Günay Can, "AraÅŸtırmamız CerrahpaÅŸa Tıp Fakültesi'ndeki SaÄŸlık çalışanları üzerinde Sinovac aşısını kısa ve orta vadedeki antikor etkinliÄŸini deÄŸerlendirmek amacıyla yapıldı. Bu çalışmaya 345 saÄŸlık çalışanı aldık. Bu araÅŸtırmaya alınan kiÅŸilerde birinci aşı sonrası 14'üncü gün, ikinci aşı sonrası 28'inci gün antikor düzeyine bakıldı. AraÅŸtırma sonrası saÄŸlık çalışanlarının antikor düzeylerinin oldukça etkin olduÄŸunu gördük. Takip ettiÄŸimiz kiÅŸilerden sadece iki kiÅŸide antikor negatifliÄŸi söz konusu oldu. Bu da aşı etkinliÄŸinin oldukça iyi olduÄŸunu bize gösteriyor. Herhangi bir ÅŸekilde cinsiyet, yaÅŸ ve kilo farkı gözetmeden aşı oldukça yüksek düzeyde koruyuculuk saÄŸlamaktadır" dedi.

GerçekleÅŸtirdikleri çalışma sonrası Sinovac aşısının etkin ve güvenilir olduÄŸunun kesinlik kazandığını belirten Prof. Dr. NeÅŸe SaltoÄŸlu, "Sinovac aşısında baÅŸarılı sonuçlar aldık. Çalışma sonrası aşı ile ilgili ciddi bir yan etki görmedik. Dolayısıyla vatandaÅŸlarımızın hangi aşıyı bulursa onu olmaları gerektiÄŸini söylemek istiyorum. Çünkü çalışma sonucunda gördük ki, aşı insanları ağır enfeksiyondan ciddi bir ÅŸekilde koruyor" dedi.

AÅžI SONRASI ANTÄ°KOR DÜZEYÄ° ÜÇ KAT ARTTI

Koronavirüs atlatan kiÅŸilerde aşı sonrası antikor düzeylerinin yüksek olduÄŸunu belirten Prof. Dr. Bekir Sami Kocazeybek ise,"Çalışma iki grup halinde sürdürüldü. Birinci grup enfekte olan saÄŸlık çalışanı, ikinci grup ise hiç enfekte olmayan saÄŸlık çalışanı olarak belirlendi. Bu iki gruba Sinovac aşıları yapıldı. Çalışma sonrası çarpıcı veriler ortaya çıktı. Birinci grupta enfekte olan 75 kiÅŸide antikor düzeyi 200'ün üzerinde çıktı. Ancak ikinci dozda bu antikorların yüzde 16 oranında düÅŸtüÄŸünü görüldü. Ancak doÄŸal antikorlardan sonra aşılama ile beraber antikorun üç kat arttığını belirledik. Buradan ÅŸu sonuca varabiliriz; Enfekte olan kiÅŸilerin vücudu virüsü tanıdığı için aşı sonrası antikor düzeyi yükseliyor. Aşılama gerçekten çok önemli. Hastalıktan koruma ve yoÄŸun bakıma düÅŸmeme konusunda elimizdeki tek silah aşılamadır" diye konuÅŸtu.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI