FAHRETTİN KOCA SON DURUMU AÇIKLADI

FAHRETTİN KOCA SON DURUMU AÇIKLADI


  • 03 Mayıs 2021 Pazartesi
322 görüntülenme

Koca, Bölge DeÄŸerlendirme Toplantısı için geldiÄŸi kentte Edirne Valisi Ekrem Canalp'i ziyaret etti. Ziyaret sonrası gazetecilere açıklamada bulunan Koca, ülke genelinde sıkılaÅŸtırılmış kurallarla süren bir kısıtlama uygulamasıyla beraber bölgelerde durum deÄŸerlendirmesi yaptıklarını belirtti.

Ä°llerin durumunu yerinde deÄŸerlendirmek ve tedbirleri yerinde kontrol etmek için cuma günü Antalya'da olduklarını anımsatan Bakan Koca, bugün de Edirne'de Trakya'daki dört ili ele alacaklarını ifade etti.

- "Fedakarlıkların sonucu yansıyor"

Bakan Koca, son haftalarda Kovid-19 hasta sayılarında görülen artış nedeniyle tam kapanma tedbirlerine geçmek zorunda kalındığını belirterek, ÅŸunları kaydetti:

"Ä°ki hafta süreyle uygulanan tedbirlerin vaka sayısında istediÄŸimiz düÅŸüÅŸ hızına eriÅŸemememiz sebebiyle 17 günlük bir kapanma dönemi ile vaka sayılarında hızlı düÅŸüÅŸü saÄŸlayacağımıza inanıyoruz. Milletçe yaptığımız fedakarlığın etkisini vaka sayılarında ve hastaneye yatışlarda görmeye baÅŸladık. Yakında durumun ağır hasta ve vefatlara da yansıyacağını biliyoruz. Bu konuda tüm vatandaÅŸlarımızın tedbirlere uyumunu talep ediyor ve gösterilen hassasiyet için teÅŸekkür ediyorum."

- "Test, semptom gösterenlere yapılıyor"

Vaka sayılarıyla test sayıları arasında iliÅŸki kurularak asılsız yorumların yapıldığına dikkati çeken Bakan Koca, "Vaka sayılarındaki düÅŸüÅŸ ile test sayısı arasında iliÅŸki kurarak test sayıları düÅŸürülerek vaka sayılarının düÅŸtüÄŸü yönünde asılsız ve iyi niyetli olmayan bazı deÄŸerlendirmeler görüyoruz. Buradan bir defa daha ifade etmek isterim. Testler semptom gösteren kiÅŸilere ya da temaslı kiÅŸilere yapılmaktadır. Kısıtlamalar ile temasın azalması beklenen bir durumdur. Bu da hem polikliniÄŸe olan müracaatları hem de filyasyon kaynaklı testlerin sayısını düÅŸürmektedir." diye konuÅŸtu.

Test sayılarının düÅŸmesi vaka sayılarının azalmasının bir sonucu

"Tüm Türkiye'de son iki haftada hastaneye müracaat edenlerin sayısı yarı yarıya düÅŸmüÅŸ durumdadır. Özetle test sayılarının düÅŸmesi vaka sayısının düÅŸmesinin sebebi deÄŸil, sonucudur. 14 aydır koronavirüs salgınını kontrol etmek adına büyük bir mücadele veriyoruz. GeçtiÄŸimiz haftalarda yeni bir pik dönemi yaÅŸadık. Ä°lk etapta alınan kısıtlama tedbirlerinin saÄŸladığı kısmi düÅŸüÅŸü tam kapanma ile etkili hale getirmeyi amaçlıyoruz. DüÅŸüÅŸ hızını arttırmak amacıyla tam kapanma bir zaruret haline geldi. VatandaÅŸlarımızın bu fedakarlığı sayesinde hedefimize ulaÅŸacağız."

 "Bayramı bayram gibi yaÅŸamak istiyoruz"

Kısıtlama süreçleri sonunda bayrama bayram gibi girmek istendiÄŸi temennisini tekrarladığını vurgulayan Bakan Koca, "Bu ifadeyi tekraren söylüyorum. Bu sürecin sonunda vaka sayılarının çok azaldığı gerçek bir bayramı yaÅŸamak istiyoruz. Bayramı, bayram gibi yaÅŸamak istiyoruz." dedi.

Hedefizimiz hastane yükünü ve hasta sayısını azaltmak

"Filyasyon, salgınla mücadelede bildiÄŸiniz gibi çok önem verdiÄŸimiz bir faaliyetimiz. Bu sistemi dünyada etkin ÅŸekilde uygulayabilen nadir ülkelerden biriyiz. Filyasyon ekiplerimiz hem temaslıları belirleyip izole etmek, hem vatandaÅŸlarımıza ilaçlarını ulaÅŸtırmak için canla baÅŸla mücadele ediyor. Edirne'de her biri üç kiÅŸiden oluÅŸan filyasyon ekip sayımız 98."

Edirne'deki vaka sayılarına da deÄŸinen Bakan Koca, kentte son bir haftada vaka sayısının yüzde 50 oranında azaldığını, yatak doluluk oranının yüzde 52,1 yoÄŸun bakım doluluk oranının ise yüzde 66,7 olduÄŸunu söyledi.

Bakan Koca, Edirne aşılama programının baÅŸarıyla sürdüÄŸünü 65 yaÅŸ üstü vatandaÅŸlardan Edirne'de aşılanma oranının yüzde 88 olduÄŸunu belirtti.

Vatandaşları aşı olmaya davet ediyorum

Salgını yenebilmek için etkili bir aşılama oranına ulaÅŸmak zorunda olunduÄŸunu vurgulayan Bakan Koca, "Sırası gelen tüm vatandaÅŸlarımızı aşı olmaya davet ediyorum." dedi.

18 YAÅž ÜSTÜ NE ZAMAN AÇIKLANACAK?
Sinovac aşısının tedarikinde olumlu geliÅŸmeler var diyen Bakan Koca, "Haziran itibariyle 40 yaÅŸ üstünü, 3-4 ay içinde de 18 yaÅŸ üstünü aşılayacağız" ifadelerini kullandı.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI