YKS NE ZAMAN? TYT, AYT'DE HANGİ DERSLERDEN KAÇ SORU SORULUYOR?

YKS NE ZAMAN? TYT, AYT'DE HANGİ DERSLERDEN KAÇ SORU SORULUYOR?


  • 23 Nisan 2021 Cuma

2021 Üniversiteye giriş sınavları ne zaman? Öğrenciler YKS, AYT ve TYT'de tüm müfredattan sorumlu olacak mı? Hangi oturumda hangi derslerden kaç soru var?

2021 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) 26-27 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek. Temel Yeterlilik testi (TYT) 26 Haziran'da Alan Yeterlilik Testi (AYT) ve Yabancı Dil Testi (YDT)  27 Haziran'da yapılacak. 

2020 yılında pandemi sebebiyle bazı konular sınav kapsamı dışına alınmıştı. Ancak bu sene herhangi bir konu eksilmesi olmayacak. Öğrenciler müfredatın tamamından sorumlu olacak. MEB'in konuyla ilgili yaptığı açıklama şöyleydi: 

“Merkezi sınavların kapsamında bir değişiklik söz konusu olmayıp öğrencilerimiz tüm müfredattan sorumlu olacaktır. Süreçle ilgili önümüzdeki aylarda önemli bir değişiklik olması durumunda konu tekrar değerlendirilebilecektir. Öğrencilere sınava hazırlık sürecinde destek kaynaklar sunulacak ve bu alandaki bütün ihtiyaçları karşılanmaya devam edilecektir. Ölçme, Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü kaynak desteklerini artıracaktır. Daha önce de olduğu gibi her ay örnek soru kitapçıkları yayımlanmaya devam edecektir. Ayrıca, bu sene her ay 8’inci sınıf öğrencilerine yönelik çalışma fasikülleri yayımlanacaktır. Öğrencilerin örnek soruları ve sağlanan kaynak desteklerini yakından takip etmeleri özellikle tavsiye edilmektedir.”

YKS Birinci Oturumda TYT'de; toplam 120 soru sorulacak. TYT süresi 135 dakikadır. Soru dağılımı şu şekilde:

Türkçe:  40 soru

Matematik : 40 soru

Fen Bilimleri : 20 soru ( 7 fizik, 7 kimya, 6 biyoloji)

Sosyal Bilimler: 20 soru ( 5 coğrafya, 5 tarih, 5 din kültürü ve Ahlak Bilgisi, 5 felsefe) 

YKS İkinci Oturum AYT'de 160 soru sorulacak. AYT'nin süresi 180 dakikadır.

AYT’de adaylara, Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1, Sosyal Bilimler-2, Matematik ile Fen Bilimleri testlerinden oluşan bir kitapçık verilecek. AYT’de adaylar, istedikleri puan türü için gereken testleri cevaplayacaklar. SAY, SÖZ ve EA puan türlerinin hepsinin hesaplanmasını isteyen adayların sınav süresince tüm testleri cevaplaması gerekiyor. 

AYT soru dağılımı;

Matematik: 40 soru
Fen Bilimleri: 40 soru (14 Fizik, 13 Kimya, 13 Biyoloji)
Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler-1: 40 soru (24 Edebiyat, 10 Tarih, 6 Coğrafya)
Sosyal Bilimler-2: 40 soru (11 Tarih, 11 Coğrafya, 12 Felsefe, 6 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi)

Yabancı Dil, YDT'de 80 soru olup süresi 120 dakikadır. Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça dillerinde yapılacaktır.  YDT’de adaya sadece başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecek.

 

1 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

İlgili Haberler

  • Eğitim
  • 10 Mart 2021 Çarşamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 Çarşamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI