NEREDE O ESKÄ° RAMAZANLAR

NEREDE O ESKÄ° RAMAZANLAR


  • 17 Nisan 2021 Cumartesi
486 görüntülenme

Büyüklerimiz her yıl "Ah Ah nerede o eski ramazanlar" dediÄŸini birçoÄŸunuz duymuÅŸsunuzdur. Pide kuyruÄŸunda bekleyen insanlar,sokaklarda top oynayan çocuklar, mahallelerde keyifle eÄŸlenen insanların olduÄŸu, iftar sofraları ihtiyacı olan herkes ile paylaşıldığı ramazanlar özleniyor.  Ramazan ayında özlenen baÅŸka gelenekler nelerdir? Hadi hep birlikte özlenen geleneklerin bir kısmına bakalım.

RAMAZAN DEYÄ°NCE AKLA GELEN Ä°LK TATLI "GÜLLAÇ"
Osmanlı mutfaklarına dayanıyor bu lezzet. Hazırlanırken 3 Ä°hlas 1 Fatiha okunduktan sonra ÅŸerbeti ateÅŸe verilirmiÅŸ. Hazmı kolay ve hafif olduÄŸu için en çok tercih edilen tatlı olmuÅŸtur.

HACÄ°VAT Ä°LE KARAGÖZ
"Yar bana bir eÄŸlence medet" sözü sizinde aklınızda deÄŸil mi? Her akÅŸam iftardan sonra büyük, küçük herkes heyecanla Karagöz ile Hacivat oyununu bekler,oyun bitene kadar kahkalarla izlermiÅŸ.

ZÄ°MEM DEFTERÄ°
Ramazanın en güzel geleneklerinden biri de zimem defteri. Günümüzdeki bakkalların tutuÄŸu veresiye defterinin adı Osmanlı da zimem defteri.
Ramazan boyunca durumu iyi olan kiÅŸiler bakkala gidip borcu olanların borcunu kapatırmış. Bu geleneÄŸin en güzel yanı ise ne borcu kapatan kimin borcunu kapattığını ne de borcu kapanan kimin borcunu kapattığını bilmezmiÅŸ.

ÇOCULARDA RAMAZAN
Küçük çocukları oruç ibadetine alıştırmak için büyükler tarafından oruç tuttuklarında onların oruçları satın alınırmış. Çocuklar bazen de sadece öÄŸle yemeÄŸi yiyerek oruç tutarlarmış böylece iftar vakti geldiÄŸinde biraz açıkan çocuklar ailesi ile birlikte heyecanla iftarı bekler iÅŸtahla yemekleri yermiÅŸ. Tuttukları bu oruca Tekne orucu veya Oruca direk vurma denirmiÅŸ.

DÄ°Åž KÄ°RASI
Osmanlı zamanında köÅŸk ve hanlarda halk için her akÅŸam sofralar kurulurmuÅŸ. Gelen herkes kabul edilirmiÅŸ.Sofrada yiyecek-içecek-tatlı her ÅŸey varmış.Gelen misafir karnını bir güzel doyurduktan sonra ayrılacağı zaman, ev sahibi tarafından kadife keseler içerisinde hediyeler, gümüÅŸ ya da altın para konulur misafire verilirmiÅŸ.


 

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI