MERKEZ BANKASINDAN KRİPTO PARA AÇIKLAMASI

MERKEZ BANKASINDAN KRİPTO PARA AÇIKLAMASI


  • 16 Nisan 2021 Cuma
380 görüntülenme

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB), Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair YönetmeliÄŸi 16 Nisan tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı. Ardından yönetmelikle ilgili bir açıklama geldi.

Yapılan açıklama ile alınan kararlarla ödemelerde kripto paralarının kullanılmamasına, ödeme hizmetlerinin sunulmasında ve elektronik para ihracında kripto varlıkların kullanılmamasına, ödeme ve elektronik para kuruluÅŸlarının kripto varlıklara iliÅŸkin alım satım, saklama, transfer veya ihraç hizmeti sunan platformlara veya bu platformlardan yapılacak fon aktarımlarına aracılık etmemesine iliÅŸkin usul ve esasların belirlenmesi amaçlandığı belirtildi. TCMB'ndan yapılan açıklamanın tam metni ÅŸu ÅŸekilde:

  • Kripto varlıklar herhangi bir düzenleme ve denetim mekanizmasına tabi olmaması, merkezi bir muhatabın bulunmaması, piyasa deÄŸerlerinin aşırı oynaklık göstermesi, anonim yapıları nedeniyle yasadışı faaliyetlerde kullanılabilmesi, cüzdanların çalınabilmesi veya sahiplerinin bilgileri dışında usulsüz olarak kullanılabilmesi ile iÅŸlemlerin geri dönülemez nitelikte olması gibi nedenlerle ilgili taraflar açısından önemli riskler barındırmaktadır.
  • Son dönemde, söz konusu varlıkların ödemeler alanında kullanılmasına iliÅŸkin çeÅŸitli giriÅŸimlerin oluÅŸmaya baÅŸladığı gözlenmiÅŸtir. Bu varlıkların ödemelerde kullanılmasının, yukarıda bahsedilen sebeplerle iÅŸlemin tarafları açısından telafisi mümkün olmayan maÄŸduriyetler yaratma ihtimali bulunduÄŸu ve bu alanda mevcutta kullanılan yöntem ve araçlara karşı güven zafiyeti meydana getirebilecek unsurlar içerdiÄŸi deÄŸerlendirilmektedir
  • Bu kapsamda, 1211 sayılı Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Kanunu ile 6493 sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para KuruluÅŸları Hakkında Kanunda yer alan yetkiler çerçevesinde “Ödemelerde Kripto Varlıkların Kullanılmamasına Dair Yönetmelik” yürürlüÄŸe konulmuÅŸtur. Kamuoyunun bilgisine sunulur.

Uygulama 30 Nisanda yürürlüÄŸe girecek.

0 Yorum:

Mesajınız

İşaretli alanları doldurunuz *

Ä°lgili Haberler

  • EÄŸitim
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
2.DÖNEM ARA TATİL OLACAK MI?
  • Son Dakika
  • 10 Mart 2021 ÇarÅŸamba
ÖĞRETMENLERDEN 81 İLDE BASIN AÇIKLAMASI